nieuws

'We renden via de noodtrap, maar daar was superveel rook'

"Het was wel even spannend. Je weet niet wat er aan de hand is en hebt er geen controle over", vertelt Jimmy. Samen met tientallen anderen moest hij in de nacht van dinsdag op woensdag halsoverkop het studentencomplex aan de Essenburgsingel in Rotterdam verlaten.
"Om 04:45 uur maakte een vriendin mij wakker", vertelt Jimmy, die als een van de weinigen alweer vroeg op is omdat hij naar zijn werk moet.
"Ze had de brandweer aan de telefoon, die zei dat iedereen uit het gebouw moest. Ik had echt zoiets van: wat gebeurt er? We renden naar beneden via de noodtrap, maar daar was superveel rook.''

Anderhalf uur buiten

Via de gewone trap konden ze wel veilig beneden komen. Vervolgens stonden ze anderhalf uur buiten in hun nachtkleding. "Die vriendin van mij had niet eens schoenen aan."
Vuur zag hij niet, wel veel rook. Over de oorzaak van de brand werd op straat druk gespeculeerd en al snel deden wilde verhalen de ronde. "Iemand zei dat iemands ex een beetje gestoord is en iets in brand heeft gezet. Maar mensen zeggen al snel iets", vertelt Jimmy. De brandweer noemde later op de ochtend een minder spannende oorzaak: in een keuken had een pannetje vlam gevat.
Enkele uren na de brand liggen aan de Essenburgsingel nog wat afzetlinten op de grond. Een buitendeur staat open om te luchten. Aan het pand is verder niets te zien. De schade valt mee, maar er zijn wel twee bewoners naar het ziekenhuis gebracht omdat ze rook inademden.