SPARTA

Maduka Okoye richt blik na Vitesse op degradatiestrijd Sparta: 'Dit zijn maanden die je nooit meer vergeet'

Keeper Maduka Okoye tijden het duel van Sparta met Vitesse
Keeper Maduka Okoye tijden het duel van Sparta met Vitesse © Orange Pictures - Broer van den Boom
Maduka Okoye heeft niet te lang stilgestaan bij de ongeregeldheden van vorige week tijdens Vitesse - Sparta. Dat duel werd kort voor tijd gestaakt bij een stand van 0-1. De doelman speelde onbedoeld een hoofdrol. Eerst kwam hij op het veld oog in oog te staan met een 'supporter' en even later kreeg Okoye een plastic flesje op zijn hoofd. "Dit was nieuw voor mij, ik ken wat er gebeurd is eigenlijk alleen van televisie."
Toch voelde de lange Okoye - hij is 1.97 meter - zich geen moment onveilig in Arnhem. "Wel als er twintig man komen. Ik stond gelijk in de vechtmodus", lacht de keeper. "Als hij (de man die het veld opkwam, red.) iets wilt kan hij komen. Na de wedstrijd heb ik op beelden wel gezien dat de security niet veel deed. Ik begrijp dat er mensen of spelers zijn die niet zo reageren als ik heb gedaan en een beetje bang zijn. Het moet veilig zijn."
Dat Sparta binnenkort voor een paar minuten nog terug moet om het duel met Vitesse uit te spelen begrijpt Okoye wel. "Die beslissing is genomen, het maakt ook niet meer uit. Als we daarheen gaan moeten we een paar minuten strijden en drie punten mee naar huis nemen. Want het voelt nu niet als een overwinning, dat is het pas na het laatste fluitsignaal."
Trainer Henk Fraser heeft de ongeregeldheden tijdens Vitesse - Sparta ook snel achter zich gelaten. "Dat moeten wij ook wel", doelt hij de degradatiezorgen van zijn club. "Spelers raken fitter, zijn gewend aan elkaar en iedereen weet wat ons te doen staat. Dat vind ik net even iets belangrijker."
Net als Okoye heeft de trainer van Sparta er vrede mee dat zijn ploeg binnenkort voor een paar minuten terug moet naar Vitesse om de 0-1 voorsprong over de streep te trekken. "Wij kunnen straks niemand de schuld geven. Als Vitesse gelijkmaakt in die vijf a zes minuten verdienen zij het, als wij die minuten volmaken verdienen wij het gewoon.
Ik vind dat wij daar een degelijke wedstrijd hebben gespeeld, je ziet ook dat de ploeg weet waar het om gaat. Het komt wat meer bij elkaar, hopelijk hebben we het (de inhaalrace, red.) op tijd ingezet."
Dat het meer bij elkaar komt, zoals Fraser zegt, beaamt Okoye. "De teamspirit is goed, we zitten in een goede fase, maar we moeten in de laatste maanden ook in deze spirit blijven en punten pakken."

Vergelijkbare ploegen

Dat moet komende zaterdag gebeuren op eigen veld tegen Go Ahead Eagles, dat elfde staat in de eredivisie. "Een moeilijke wedstrijd tegen een goede tegenstander, maar het is leuk om voor punten te vechten. Dit zijn maanden die je nooit vergeet in je carrière. Je moet er ook van genieten, van elke week vechten en spanning", vindt Okoye.
Fraser: "Kees (van Wonderen, red.) heeft bij Go Ahead Eagles een goede organisatie neergezet, ik denk dat onze ploegen wel vergelijkbaar zijn, ook hoe we spelen. Het wordt denk ik, ben ik bang, niet een supermooie wedstrijd, maar je weet het nooit."
De kans dat Younes Namli zaterdag tegen Go Ahead Eagles terugkeert in de basis van Sparta is groot. Hij ontbrak in de laatste twee wedstrijden van de Rotterdammers tegen respectievelijk PSV en Vitesse.