nieuws

Vergeten Verhalen: de leeuw van Kralingen

De Leeuw van Kralingen is de bijnaam van Henri Martin. Martin is wereldberoemd als meester dompteur in de jaren dertig van de negentiende eeuw.
Martin trekt rond met zijn menagerie met wilde dieren. In 1837 wordt hij geportretteerd door schilder Radén Saléh. Het schilderij is te vinden in de collectie van
.
Saléh is in eerste instantie geïnteresseerd in de dieren van Henri Martin. Hij wil de leeuw bestuderen en tekenen. Martin staat dat toe en als dank wordt er van hem ook een portret gemaakt.
Rotterdam
Henri Martin vestigt zich uiteindelijk in Rotterdam. Hij heeft nauwe banden met de familie Van Aken uit de stad. Ook zij hebben een menagerie, een soort dierentuin/circus. Exotische dieren waarmee ze langs markten en kermissen trekken.
Martin wordt verliefd op Cornelia van Aken en gaat werken in de menagerie van Van Aken. Hij legt zich toe op het dresseren van de roofdieren. Hij is daar revolutionair in.
Modern
Hij is de eerste die dat op moderne manier doet. Rob Noordhoek van Museum Rotterdam: "Dus niet met de zweep of brandende pook en door afstraffing, maar met eindeloos geduld en beloning. Hij weet verbazingwekkende resultaten te behalen omdat hij een vertrouwensrelatie met de dieren opbouwt."
Vanuit heel Europa komen mensen hem bezoeken. Beroemdheden als de filosoof Honoré de Balzac komen naar Henri Martin.
Diergaarde
Kort nadat Martin door Saléh is geschilderd, stopt hij met zijn menagerie en gaat hij in Kralingen wonen. De stad Rotterdam vraagt hem of hij de eerste directeur wil worden van de Rotterdamse diergaarde.
Hij zegt 'ja' en gaat wonen in de directeurswoning in de splinternieuwe diergaarde. De dierentuin is dan op de plek waar nu ongeveer het Rotterdamse Centraal Station ligt.
Noordhoek: "Martin hoefde geen salaris, maar wilde wel volledig de vrije hand. Na tien jaar kreeg hij - eigenwijs als hij was - ruzie met medebestuursleden en is hij afgetreden als directeur. Hij bleef wel als adviseur aan de diergaarde verbonden".

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl