nieuws

Moerenhout geeft eerste Alpenrit kleur

tourde.cropresize.tmp.jpg
tourde.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - Met een lange ontsnapping heeft Koos Moerenhout de achtste etappe in de Tour de France kleur gegeven. De renner uit Achthuizen moest zich acht kilometer voor de streep overgeven en finishte op 3,5 minuut van winnaar Andy Schleck. Cadel Evans pakte de gele trui.
Moerenhout ontsnapte al in het begin van de etappe. Samen met zes vluchters bleef hij lang uit de greep van het peloton. Pas op de laatste klim werd de renner uit Achthuizen bijgehaald door de groep met klassementsrenners. In de slotfase eiste Robert Gesink een hoofdrol op, maar de Rabo-renner moest genoegen nemen met de derde plaats. Moerenhout kwam 3,5 minuut later over de streep en werd dertigste. Zuidlander Martijn Maaskant bereikte na ruim 1,5 uur de finish in Morzine.
Cadel Evans deed goede zaken, want hij nam de gele trui over van Sylvain Chavanel. De Australier heeft twintig seconden voorsprong op Andy Schleck. Alberto Contador sluit de top drie op ruim een minuut. Robert Gesink is de beste Nederlander op de elfde plaats.