HORECA

Vlaardingse horeca alert na serie onwelwordingen: 'Fouilleer mensen, iedereen kan de dader zijn'

Senna Mekern
Senna Mekern © Rijnmond
Kun je nog wel veilig uitgaan in Vlaardingen? Het zal een vraag zijn die bij veel jongeren en hun ouders in Vlaardingen momenteel opkomt. De afgelopen drie weekenden werden er tal van vrouwen onwel of draaierig nadat ze een drankje hadden gedronken tijdens het uitgaan, vermoedelijk omdat er iets in is gegooid. "We zijn aan het onderzoeken of we kunnen achterhalen wat, waar en hoe - maar dat het gebeurd is, is onacceptabel", zegt burgemeester Bert Wijbenga.
De burgemeester is blij dat uitgaan weer kan nu de coronamaatregelen nagenoeg zijn afgeschaft. "Mensen genieten van weer naar restaurants gaan of naar kroegen. Maar de incidenten die we nu hebben meegemaakt horen daar niet bij. Die nemen we heel hoog op."
Thom van Vugt was afgelopen weekend getuige van een dergelijk incident. Een vriendin van hem werd onwel in een kroeg, nadat ze haar drankje even had achtergelaten bij vrienden op de bar. Ze bracht de nacht door in het ziekenhuis en was ook de afgelopen dagen nog niet fit. "Het was heel heftig om dat live mee te maken", vertelt hij. "Ze viel zo van de barkruk af, knock-out."
Toch kan verantwoord uitgaan in Vlaardingen nog zeker wel, zegt Wijbenga. "Het uitgaan in Vlaardingen is heel goed geregeld. We hebben goede veiligheidsmaatregelen, de horeca doet zijn best, we hebben sus-ploegen (een team van particuliere beveiligers, red.), de politie... ik vind echt dat uitgaan verantwoord kan. Deze incidenten wil ik er niet mee wegpoetsen, want die zijn echt te erg. We hebben de politie gevraagd om volop opsporing te doen naar de daders en daar heb ik een goede verwachting van. Ook vragen we de horeca om extra, preventieve maatregelen te nemen."
Ook voor het publiek heeft hij een boodschap: "Pas op je drankje, laat het niet onbeheerd staan, want dat is niet verstandig. Dat wil je helemaal niet, maar de realiteit is dat je beter verstandig kunt zijn dan het risico te nemen. Geniet van het uitgaan, de politie let op, maar let zelf ook op."
Lees verder onder de video
Reportage uit Vlaardingen over het mogelijke drogeren

Fouilleren

Senna Mekern werkt in een horecagelegenheid in Vlaardingen. "Naar mijn weten is het hier niet gebeurd, maar dat zoiets in je zaak kan gebeuren is heel naar", legt ze uit. "Het gebeurt ook omdat je zelf af en toe onoplettend kan zijn. Het is niet zo dat het je eigen schuld is, maar als je je drankje ergens laat staan is het zo gebeurd."
In de zaak waar Mekern werkt, staat een portier en wordt gefouilleerd. "We hebben ook een grote bar en veel personeel. We proberen het echt in de gaten te houden, omdat het nu al drie weken op rij is gebeurd. De portiers moeten iedereen goed fouilleren, zonder uitzondering. Ook de mensen die er elke week komen kunnen namelijk de dader zijn. Je moet als portier oplettend zijn en misschien moet je er wel twee inhuren als het te veel werk is. Beter het zekere voor het onzekere."
Ook Van Vugt, tevens lid van de lokale politieke partij ONS Vlaardingen, pleit voor fouilleren - maar dan op straat, in het uitgaanscentrum. "Enerzijds moet dat gebeuren, maar anderzijds moet er ook meer politie rondlopen rond sluitingstijd en een uur daarna."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl