20 JAAR UEFA CUP

20 Jaar UEFA Cup - Aflevering 5: Feyenoord speelt weer gelijk in 'Europese' uitwedstrijd

Feyenoord-spits Pierre van Hooijdonk juicht na zijn doelpunt in het uitduel met PSV
Feyenoord-spits Pierre van Hooijdonk juicht na zijn doelpunt in het uitduel met PSV © Archief
De onmogelijke vrije trap in Freiburg, de miraculeuze ontsnapping tegen PSV en de rood-witte invasie in Milaan. Twintig jaar geleden veroverde Feyenoord met de UEFA Cup als laatste Nederlandse ploeg een Europese prijs. Daarom doken we in het archief van Radio en TV Rijnmond om in een speciale podcastserie van FC Rijnmond terug te blikken op deze memorabele prestatie. Vandaag aflevering 5: hoe PSV en Feyenoord in een unieke confrontatie elkaar in evenwicht houden.
Luister hieronder naar de Podcast Special over 20 Jaar UEFA Cup van Feyenoord. De tekst gaat verder onder de audio.
Het zou een goede vraag kunnen zijn bij een pubquiz: Wanneer stonden voor het laatst twee Nederlandse clubs tegenover elkaar in Europees verband? De kans is groot dat het seizoen 2001/2002 als antwoord wordt opgelepeld. PSV en Feyenoord werden toen aan elkaar gekoppeld in de kwartfinale van de UEFA Cup. Het is bijna uitzonderlijk dat twee Nederlandse clubs ver in hetzelfde Europese toernooi komen, laat staan dat ze tegen elkaar moeten spelen. Dat PSV en Feyenoord samen strijden om één ticket in de halve finale, is dus uniek te noemen.
Op 14 maart 2002 staat de eerste confrontatie tussen PSV en Feyenoord in de UEFA Cup gepland. De Rotterdammers hebben sowieso een appeltje te schillen met de Eindhovenaren. In het bekertoernooi strandt het team van trainer Bert van Marwijk na het nemen van strafschoppen in de kwartfinale. PSV ging dus door naar de halve finale.
Bovendien moet het Europese avontuur het seizoen van Feyenoord kleur geven. In de eredivisie morsen de Rotterdammers met punten, waardoor de titelkansen steeds verder slinken. De Noord-Brabanders strijden nog op drie fronten mee: de eredivisie, de beker én de UEFA Cup.
Feyenoord treft met PSV de landskampioen van het vorige seizoen. De Eindhovenaren kenden weinig succes in de Champions League, maar hebben een team met enkele grote namen: Mateja Kezman, Jan Vennegoor of Hesselink en Dennis Rommedahl zijn steunpilaren in het team. Pikant detail is ook dat Feyenoord-coach Van Marwijk zijn schoonzoon treft in dit tweeluik: Mark van Bommel.

Files door ongeluk

"Natuurlijk is het vreemd dat je nu in Nederland speelt. Iedereen wil graag naar het buitenland om daar een wedstrijd te spelen", blikt Jon Dahl Tomasson vooruit. De aanvaller verlaat na dit seizoen Feyenoord voor een Italiaans avontuur bij AC Milan. Voordat hij transfervrij De Kuip verlaat, wil Tomasson nog graag de UEFA Cup met Feyenoord winnen. "Het is mooi voor Nederland dat er in elk geval één ploeg uit eigen land in de halve finale komt."
Het heenduel wordt in het Philips Stadion gespeeld. Hoewel Feyenoord een wedstrijd in de UEFA Cup in eigen land afwerkt, benadert het team deze confrontatie als een Europese uitwedstrijd. Zo gaan de Rotterdammers op hotel in het Brabantse dorp Sint-Michielsgestel.
Iets waar de selectie van Feyenoord geen spijt van zal hebben. Wanneer Het Legioen naar Eindhoven wil afreizen, zijn er letterlijk veel problemen op de weg. Vanwege drie gekantelde vrachtwagens op de A16 is het een verkeerschaos richting het zuiden van het land. Feyenoord-supporters moeten hun best doen om op tijd bij het Philips Stadion aan te komen. De UEFA mag het aanvangstijdstip van 20:15 uur met een kwartier uitstellen, maar daarna moet de bal echt gaan rollen bij PSV-Feyenoord.

Kleine verschillen

De Rotterdammers beginnen het uitduel met PSV in elk geval zonder Patrick Paauwe. De centrale verdediger pakte in de return tegen Glasgow Rangers (3-2) een rode kaart, waardoor hij geschorst is voor deze ontmoeting. Zijn plaats wordt ingenomen door het jeugdige talent Glenn Loovens, die tegen de Schotten al zijn Europese opwachting voor Feyenoord maakte. Ook PSV mist een grote naam. De Zwitserse middenvelder Johann Vogel kan bij de Eindhovenaren niet meedoen vanwege een blessure.
Feyenoord-verdediger Kees van Wonderen verwacht dat de verschillen tussen beide teams klein zullen zijn. "Dit is een wedstrijd op zich", vindt hij. Het leeft in de spelersgroep dat een plek in de halve finale voor het grijpen ligt. "Iedereen wil dat graag bereiken, maar dat geldt ook voor PSV. Het hangt er echt vanaf hoe zo'n wedstrijd zich ontwikkelt."
In het Philips Stadion ontlopen PSV en Feyenoord elkaar inderdaad niet veel. Het is een gesloten wedstrijd waarin weinig gebeurt. Tot aan het einde van de eerste helft. Kevin Hofland verslikt zich in zijn verdedigende actie, waarna Feyenoord in de counter kan toeslaan. Eerst trapt Tomasson de bal nog op PSV-doelman Ronald Waterreus, waarna Pierre van Hooijdonk in de rebound de bezoekers op voorsprong schiet (0-1). Maar Feyenoord komt niet goed uit de kleedkamer en geeft al snel een tegentreffer weg. Kezman zet met zijn goal voor PSV de stand op 1-1, wat ook meteen de eindstand is.
Een week later kan Feyenoord het karwei tegen PSV dus afmaken in De Kuip. "We hadden meer verdiend", vindt Van Marwijk. Feyenoord had volgens hem wel zorgvuldiger met de kansen moeten omgaan. "We hebben PSV in het zadel geholpen." Het optimisme heerst over de return. Ook Van Hooijdonk houdt een positief gevoel over aan het eerste duel met de Eindhovenaren. Feyenoord is volgens de sterspeler amper in de problemen gekomen: "Als je in Europees verband een uitgoal maakt, gelijk speelt en nog thuis mag spelen, dan heb je een fijn gevoel."
Wil je een reactie achterlaten op dit artikel of heb jij feedback over de podcast? Doe dat dan via het e-mailadres sport@rijnmond.nl.
Luister jij de FC Rijnmond Podcast al? Abonneer je snel!