nieuws

Rotterdam treurt om verloren WK-finale

Binnenrotte3.jpg
Binnenrotte3.jpg
ROTTERDAM - Een enorme teleurstelling heeft zich zondagavond meester gemaakt van tienduizenden in het centrum van Rotterdam. Na de verloren WK-finale werd getreurd op de Binnenrotte en op veel andere plaatsen waar gekeken was.
Het marktterrein aan de Binnenrotte liep na de wedstrijd snel leeg, op enkele plukjes mensen na die wezenloos naar het scherm zaten te kijken. De 18.000 mensen die daar de avond hadden doorgebracht, gingen teleurgesteld naar huis.
Aanhoudingen
Tijdens de wedstrijd werden drie aanhoudingen verricht. Een van de gearresteerden had een stroomstootwapen bij zich, een ander een vuurwapen. Op de Pannekoekstraat raakte een agent gewond bij het oppakken van drie relschoppers. De politie heeft over de hele avond en nacht in totaal twintig mensen aangehouden. Het merendeel werd opgepakt voor baldadigheid en belediging.
Gewonden
In totaal zijn 13 personen onwel geworden of gewond geraakt. Tien zijn afgevoerd naar een ziekenhuis. Eén van hen raakte een vinger kwijt toen hij over een hek klom. Drie andere bezoekers zijn direct behandeld.

Fontein

Enkele teleurgestelde fans waren verhit genoeg om na afloop toch verkoeling te zoeken in de fontein op het Hofplein. De gemeente had die vanaf acht uur 's avonds laten spuiten, ondanks het feit dat het Hofplein deze maand op de schop ligt. Een paar fonteinduikers moesten door agenten in bedwang worden gehouden.

Spanjaarden

Zo'n 250 Spanjaarden uit Rotterdam en omgeving keken gezamenlijk naar de finalewedstrijd bij de Spaanse vereniging Olar Galego. Na afloop werd daar uitzinnig gefeest.
North Sea Jazz
Ook op het North Sea Jazz Festival in Rotterdam werd massaal naar het voetbal gekeken. De organisatie plaatste her en der door Ahoy schermen waarop de wedstrijd te volgen was. In de grote zaal Nile hing een enorm scherm en waren er tijdens de wedstrijd geen optredens, alleen in de rust speelde een bandje.
Bekijk de foto's van voor, tijdens en na de wedstrijd:
Get the flash player here: http://www.adobe.com/flashplayer
Rotterdam zingt het volkslied, video van verslaggever Maikel Coomans:
...en de hoorbare teleurstelling tegen het einde van de wedstrijd:
Op het Hofplein werd volgens een oude traditie in de oranje gekleurde fontein gedoken:
Voor het allemaal begon...
Zondagmiddag bereidden de Rotterdammers zich op allerlei manieren voor op de strijd. Een liefhebber liet een tattoo van de wereldcup op zijn onderbeen zetten. Anderen gingen naar de kerk om te bidden voor een goede afloop.
Kijk naar het televisie-item van Jan Roelof Visscher: