nieuws

Zo Ben Ik Groot Geworden: Arjen Littooij

Zet je talenten in voor kerk, staat en maatschappij. Dat calvinistische motto is de directeur van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond met de paplepel in gegoten. "In mijn huidige bestaan is dat ook nog wel een rode draad", zegt Arjen Littooij (Dinteloord, 1960). "De opvoeding is in vruchtbare bodem gevallen, zal ik maar zeggen."
Littooij is de baas van de brandweer, de ambulance en de meldkamer in de regio. En een tijdlang was hij ook gemeenteraadslid voor het CDA in Westvoorne.
Hij is van gereformeerde huize. Een jongensgezin, met nog drie broers. Zijn ouders (gemeentesecretaris en schooljuf) waren aanhangers van de ARP, de partij die later opging in het CDA. Aan tafel werden de handen gevouwen en kwam de Bijbel op tafel. Op zondag leidde het pad steevast twee keer naar de kerk.
Carnaval? Daar deed je al gereformeerd jochie natuurlijk niet aan mee. Maar later, toen Arjen Littooij elke dag twintig kilometer naar Bergen op Zoom fietste voor de middelbare school, kwamen de boerenkiel en het bloemetjesgordijn toch te voorschijn.
Een carrière in uniform? Daar was hij als tiener niet op uit. Wiskundedocent, dát wilde hij worden. Maar op de lerarenopleiding was geen plek.
Littooij werd uitgeloot en koos voor een loopbaan bij de toenmalige Rijkspolitie. Na die "retestrenge" opleiding wilde hij het liefst in de buurt van Breda aan de slag.
Maar de loting zat opnieuw niet mee. Waar Littooij een witte damsteen uit de lotingspot had moeten trekken, haalde hij een zwarte omhoog.
Exit Breda. En zo kwam hij als 18-jarige terecht in een plaatsje dat hij alleen kende van de badhanddoek van zijn moeder: Oostvoorne.
Luister hierboven naar de audioverhalen van Arjen Littooij

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl