nieuws

Brandweer uren zoet met 'gaslek' in Hendrik-Ido-Ambacht

Brandweer Rotterdam Rijnmond
Brandweer Rotterdam Rijnmond © Tom van Vark
De brandweer is bijna de hele dag in de weer geweest met een gaslucht die werd geroken in de bouwmarkt KARWEI op het Noordeinde in Hendrik-Ido-Ambacht. Het gas bleek uit de bodem onder de winkel te komen.
Het gas werd rond 11.00 uur ontdekt toen mensen in de winkel een vreemde lucht roken. KARWEI werd direct ontruimd en de brandweer deed onderzoek.
In eerste instantie leverde dat niets op maar omdat er constant gas werd gemeten, werd het Noordeinde afgezet en werd gezocht naar waar het gas vandaan kwam.
Biogas
Uiteindelijk bleek dat het niet ging om aardgas uit een lekke leiding, maar om biogas uit de grond onder de winkel. Volgens de brandweer ligt onder het pand veengrond en heeft er een sloot gelegen. Door bijvoorbeeld rottende plantenresten kan gas vrijkomen.
Het gas had zich opgehoopt onder KARWEI en kwam via kieren de winkel in. De brandweer heeft buiten gaten gegraven, zodat het gas kan ontsnappen.
De brandweer mat rond 19.00 uur geen gas meer en heeft de winkel en het Noordeinde toen weer vrijgegeven. Donderdagochtend wordt nog een extra meting gedaan, maar de brandweer verwacht dat KARWEI daarna weer open kan.
Onderzoek
De gemeente en de eigenaar van het pand zoeken een oplossing zodat het gas op een later moment niet alsnog in de winkel terechtkomt. Ze gaan onder meer kijken naar de bodemkwaliteit.