nieuws

Franciscus Vlietland Schiedam sluit eerste hulp 's nachts

Het Franciscus Gasthuis & Vlietland sluit 's nachts de Spoedeisende Hulp op de ziekenhuislocatie in Schiedam. Omdat er te weinig personeel is, gaat de afdeling per 1 november dicht. De eerste hulp in Rotterdam blijft wel open.
Het fusieziekenhuis zegt dat er niet genoeg medewerkers zijn om beide afdelingen draaiende te houden in de nacht. Ze komen zeker tien mensen tekort. Om toch zo goed mogelijke zorg te kunnen bieden, is gekozen om al het beschikbare personeel in te zetten in Rotterdam.
In de praktijk betekent dit dat mensen niet meer zomaar kunnen binnenlopen op de eerste hulp in Schiedam. Kinderen kunnen nog wel op ieder moment van de dag terecht. Ook bij rampen is het ziekenhuis 's nachts open.
Level twee
Hoewel mensen in de directe omgeving van Rotterdam makkelijker kunnen uitwijken naar bijvoorbeeld het Erasmus MC, is er expres voor gekozen om de eerste hulp van het Franciscus Gasthuis in Rotterdam open te houden.
Volgens Karen Kruijthof van de Raad van Bestuur heeft dat ermee te maken dat dit een zogenoemde level twee spoedeisende hulpafdeling is. "Daar kunnen we meer dan in het Vlietland. Als je een SEH openhoudt, moet je degene kiezen waar de meeste mogelijkheden in zijn geheel zijn."
Tijdelijk
Het Franciscus Gasthuis & Vlietland hoopt dat de sluiting in Schiedam tijdelijk is. Zodra er meer personeel is, moet de eerste hulp weer opengaan. Kruijthof: "Het is niet niks dat we dit doen. Dit is een noodmaatregel die we zo tijdelijk mogelijk willen nemen."
Onduidelijk is nog wanneer de maatregel zou kunnen worden opgeheven.
Werven
Volgens het Franciscus Gasthuis & Vlietland hebben ziekenhuizen in heel Nederland te kampen met een personeelstekort op de Spoedeisende Hulp. Om dit op te lossen worden komende tijd meer mensen opgeleid om op de eerste hulp te kunnen werken.
Het ziekenhuis is naar eigen zeggen afgelopen tijd druk bezig geweest om nieuwe gespecialiseerde verpleegkundigen te werven. "Dit is wel een signaal dat we in Nederland achter de feiten aanlopen", erkent Kruijthof.