nieuws

Onbegrip en zorgen over nachtsluiting SEH Vlietland

De nachtelijke sluiting van de Spoedeisende Hulp (SEH) van het Franciscis Vlietland ziekenhuis in Schiedam leidt tot grote zorgen in de omgeving. Huisartsen zijn boos en de gemeente Vlaardingen begrijpt niets van het besluit.
"Wij zijn hier volkomen door overvallen", reageert Marjan Tenk namens de huisartsen in het gebied. Tenk, die zelf huisarts is in Vlaardingen, zal vanaf 1 november patiënten moeten doorsturen naar het Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam, de andere locatie van het fusieziekenhuis. Een andere optie is het Reinier de Graaf-ziekenhuis in Delft. Zeer onwenselijk, vindt ze.

Personeelstekort

Het Franciscus Gasthuis & Vlietland heeft een tekort aan gespecialiseerde verpleegkundigen en ziet daarom geen andere optie dan een van de twee afdelingen Spoedeisende Hulp 's nachts te sluiten. Dat wordt dus het Vlietland, tot grote teleurstelling van de gemeente Vlaardingen.
"Ik snap wel dat het landelijke tekort aan personeel parten speelt", zegt de Vlaardingse wethouder Cees Oosterom. "Maar waarom sluit je dan niet 's nachts de SEH van het Sint Franciscus? Mensen in Rotterdam en omgeving zitten dichterbij andere ziekenhuizen dan wij."
Vlaardingen wil om tafel met de Raad van Bestuur van het Franciscus Gasthuis & Vlietland om te praten over de nachtsluiting. Als het nodig is, is de gemeente zelfs bereid naar minister Schippers van Volksgezondheid te stappen.

Ziekenhuis voor 200.000 mensen

Oosterom becijfert dat 200.000 mensen zijn aangewezen op het Vlietland Ziekenhuis. "Ik heb wel begrip voor een personeelstekort, maar ik heb nog meer begrip voor onze inwoners."
Karen Kruijthof van de Raad van Bestuur legde woensdag uit dat ervoor gekozen is om de SEH in Rotterdam 's nachts open te houden, omdat dit een zogenoemde level twee spoedeisende hulpafdeling is. "Daar kunnen we meer dan in het Vlietland. Als je een SEH openhoudt, moet je degene kiezen waar de meeste mogelijkheden in zijn geheel zijn."
De maatregel gaat op 1 november in. Het is overigens wel de bedoeling dat de SEH in Schiedam gewoon weer 24 uur per dag opengaat zodra dat mogelijk is. Maar wanneer het ziekenhuis het personeel op orde zal hebben, valt nog niet te zeggen.