nieuws

Bewoner ontplofte flat dreigde met privéleger

De man die vorig jaar zijn eigen woning in Rotterdam-Crooswijk zou hebben opgeblazen, had een hoogoplopend conflict met woningcorporatie Woonstad. Justitie eiste donderdag vijf jaar celstraf tegen de man.
Arthur de B. (53) dreigde uit zijn huis aan de Rusthoflaan gezet te worden vanwege een huurschuld. Op de dag van zijn uitzetting was er een grote ontploffing, waarbij de gevel uit het pand vloog. Buren moesten snel naar buiten. De explosie is ontstaan door het opendraaien van de gaskraan en het weghalen van de gasslang.
Tijdens de behandeling van zijn rechtszaak maakte de officier van justitie duidelijk dat de Rotterdammer dreigementen niet schuwde. In een brief aan Woonstad schreef hij de 'criminele organisatie' met een privéleger aan te vallen. Ook zou hij hebben gedreigd het personeel van het deurwaarderskantoor te vermoorden. Die beschuldiging ontkent hij.

Online spel

"Ik houd mij aan de tien geboden en dood geen mensen", zei De B. in de Dordtse rechtbank. Hij zei dat zijn woordkeus ontleend was aan het online spel Evony. "Het zijn metaforen. In het spel moet je kastelen verdedigen met legers. Mijn huis is mijn kasteel, maar dat is beeldspraak."
De man ontkent ook dat hij de ontploffing heeft veroorzaakt. Hij sliep op de bewuste nacht niet thuis, omdat hij de ontruiming niet wilde meemaken. Zijn advocaat wijst erop dat er geen hard bewijs is dat zijn cliënt de ontploffing heeft veroorzaakt. "Er zijn op zijn kleding geen brandsporen gevonden. De ramen stonden open aan de Rusthoflaan, dus misschien zijn er wel vandalen naar binnen gegaan."
Arthur de B. wordt door deskundigen gezien als bovengemiddeld intelligent, narcistisch en zeer wantrouwend. De Rotterdammer noemt zichzelf een "soeverein mens". Hij heeft een brief aan de koning gestuurd, waarin hij stelt aan niemand verantwoording schuldig te zijn, behalve God.
De rechter doet op 3 november uitspraak.