nieuws

Eis: drie jaar cel voor bestormen moskee en cokehandel

Rechtbank Dordrecht
Rechtbank Dordrecht
Justitie heeft donderdag drie jaar cel geëist tegen een 26-jarige man uit Capelle aan den IJssel. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vier maanden cel geëist voor een aanval op een moskee. De andere 32 maanden celstraf hangt de man boven het hoofd voor cocaïnehandel.
De Capellenaar viel in juni een Dordtse moskee aan. Bij zijn aanhouding thuis vond de politie 7 kilo cocaïne, rond de 80.000 euro aan contant geld en een alarmpistool. De 36 maanden zijn onvoorwaardelijk en met aftrek van zijn voorarrest.
'Veel te hoog'
De advocaat van de verdachte vindt de eis veel te hoog. De moskeezaak wordt volgens hem volledig overschaduwd door de cokezaak. "Normaal krijg je voor zo'n geweldpleging als 'first offender' een voorwaardelijke cel- of taakstraf. Geen vier maanden cel", stelt de raadsman.
Omdat hij het bewijs voor drugshandel niet overtuigend vindt, moet er een lagere straf komen.
De verdachte ontkent dat hij handelt in drugs. De coke en het gevonden geld bewaarde hij naar eigen zeggen voor een ander.
De man zegt dat hij nooit drugs zou verkopen, omdat het gevaarlijk is en hij dan een lange gevangenisstraf riskeert. Een zakcentje bijverdienen door de spullen te bewaren, vond hij daarentegen geen probleem, zei hij tegen de rechter.
Justitie gelooft niks van zijn verhaal en beschuldigt de man van cocaïnehandel en het witwassen van crimineel geld.
Geweld en vernielingen
Bij de aanval op de Turkse Aya Sofya moskee werden aanwezigen mishandeld en dingen vernield, vanwege vermoedelijk wraak. Minstens vijftien mensen bestormden de moskee.
De groep waar de Capellenaar deel vanuit maakte heeft volgens het Openbaar Ministerie vier mensen geslagen. Ook is er door de groep met servies gegooid en zijn een scooter en een voetbaltafel vernield. Daarnaast zijn er stenen tegen de deur en door een ruit gegooid.
De man heeft bekend dat hij betrokken was bij de aanval in de moskee. Aan het eind van de zaak zei de Capellenaar dat hij spijt heeft van zijn gedrag in de moskee. "Ik heb geen hekel aan andere Turken."
'PKK vlag'
Enkele dagen voor de aanval werd een gezin in Wielwijk belaagd. Daarbij werd een ruit ingegooid omdat er een Koerdische vlag voor het raam hing.
De vlag werd geassocieerd met de Koerdische PKK, die door Turkije beschouwd wordt als een terroristische organisatie.
Na het incident in Wielwijk stopte op donderdagavond 23 juni een aantal auto's voor de Turkse Aya Sofya moskee.