nieuws

Van Hanegem: 'Ontregelen middenveld sleutel naar succes'

oranje-legioen.cropresize.tmp.jpg
oranje-legioen.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - Willem van Hanegem gelooft in een wereldtitel van Nederland. De oud-trainer van Feyenoord vindt dat de sleutel tot succes op het middenveld ligt. "Dat luistert bij Spanje heel nauw. Als Nederland dat kan ontregelen, hebben we een goede kans," zei Van Hanegem in Radio Rijnmond Sport.
Van Hanegem is een fan van het Spaanse spel op het middenveld, maar hij ziet het ook als de zwakte van de ploeg. "Als er één of twee twijfelaars zijn tijdens een wedstrijd, dan kan het ook opeens heel slecht zijn en is het niet om aan te zien. Dat moet je zien te ontregelen waardoor zij spelers krijgen die gaan twijfelen," sprak Van Hanegem:

Valentijn Driessen

Langzaam maakt iedereen zich op voor de WK-finale. Johannesburg, de stad waar vanavond de finale gespeeld wordt, kleurt al oranje. Valentijn Driessen, chef voetbal van De Telegraaf, is al het hele toernooi in Zuid-Afrika en ziet de oranjegekte in Johannesburg toenemen. "Je krijgt kippenvel als je een rondje door de stad maakt. Die kleurt echt helemaal oranje," zei hij in Radio Rijnmond Sport:

Oranje-gebed

Ook in Rotterdam is iedereen bezig met de WK-finale. In de Evangelische Kerk van de Levende God vond zelfs een speciaal oranje-gebed plaats. Verslaggever Dennis Kranenburg ging een kijkje nemen:
Van Marwijk
Onder Bert van Marwijk speelt Nederland niet het meest aansprekende voetbal, maar er worden wel ongekende resultaten. Ondanks de kritiek die er vaak is op het spel van Oranje hebben Rinus Israël - die als speler de WK-finale in 1974 speelde - en analist Rob Jacobs het volste vertrouwen in de bondscoach.
"Hij is altijd zichzelf en houdt vast aan zijn eigen ideeën. Dat is één van zijn sterkste punten. Hij gaat zijn eigen weg en komt bovendien altijd correct over," meldt Israël in Radio Rijnmond Sport. "Hij staat voor zijn zaak en heeft naast zich een sterke technische staf met Philip Cocu, Frank de Boer en Cookie Voorn," voegt Jacobs toe.
Naast het minder aantrekkelijke spel staat ook de verdediging vaak ter discussie. Israël vindt dat daar geen reden toe is. "De verdediging doet het goed. Voor het toernooi waren er zorgen over Van Bronckhorst, maar ook die doet het gewoon erg goed. Ik heb daar geen zorgen over," zegt Israël:
René van der Gijp en Johan Derksen
Nederland geniet al ruim een maand van de televisieprogramma's met Johan Derksen en Rene van der Gijp. Avond en avond hebben zij Nederland overspoelt met hun ongezouten mening over het WK in Zuid-Afrika. Bram Westra reisde af naar Scheveningen en zocht ze op. Bij Johan Derksen is het vertrouwen in Oranje nog altijd erg groot, maar over de uitkomst van de finale twijfelt de hoofdrededacteur van Voetbal International nog wel. "Er is geen zinnig woord over te zeggen. Als onze Grote Vier wel de vorm hebben, winnen we," zei hij.
Analist René van der Gijp ontpopte zich de afgelopen weken als een groot fan van Spanje. De Dordtenaar heeft een zwaar hoofd in een goede afloop voor Oranje, maar er is hoop. "De enige redding is dat Spanje de vorm niet heeft. Paraguay heeft het ze erg moeilijk gemaakt. Toen hadden ze het een kwartier moeilijk en kwamen ze niet meer terug in hun spel. Dat is onze houvast."
Speciaal toernooi
Een speciaal toernooi is het voor de vader van Giovanni van Bronckhorst. Victor van Bronckhorst maakt de laatste officiele wedstrijden van zijn zoon van dichtbij mee. Gespannen is hij niet voor de finale en uiteraard hoopt hij dat zijn zoon de eerste Nederlander is die de wereldbeker mag vasthouden. "We hebben er altijd rekening mee gehouden dat we zover zouden komen. Het gevoel is nog altijd goed en daar vertrouw ik op," zei hij in Radio Rijnmond Sport: