nieuws

Lege kantoren Rotterdams stationsgebied worden woningen

De gemeente Rotterdam wil lege kantoren rondom Rotterdam Centraal Station ombouwen tot woningen. Hoewel de stad in trek is en het veel levendiger is bij het nieuwe station, is het nog niet af. Ongeveer 18 procent van de kantoren in het zogeheten Central District staat leeg.
Achter het Groot Handelsgebouw is het startschot gegeven voor de transformatie van een wegkwijnend kantoorpand. In de kantoorvleugel komen 42 appartementen.
Remedie
Rotterdam slaat zo twee vliegen in één klap. Er komen woningen bij in de binnenstad en de kantoorleegstand wordt aangepakt. Transformatie of renovatie is de remedie voor de leegstand.
"Vroeger werden de torens gebouwd voor één groot bedrijf, maar dat is niet meer zo. Grote bedrijven hebben minder kantoorpersoneel. In plaats van één huurder komen er wel twintig per gebouw", zegt Kees van Oorschot van Stadsontwikkeling Rotterdam.
Kleinere en grotere bedrijven vinden elkaar dus in het stationsgebied. Dat is ook de reden dat het Cambridge Innovation Center naar Rotterdam is gekomen. Zij bieden een werkomgeving voor starters en ondernemers om te innoveren en door te groeien.
Belangstelling om te wonen
Bedrijven trokken tien jaar geleden nog weg uit het stationsgebied. Er ging een streep door nieuwbouwplannen en er ontstond grote leegstand.
"Het zag er de laatste jaren niet meer uit, maar het heeft ook de belangstelling van huurders die graag dicht bij het station wonen", vertelt Van Oorschot.
Nu werken er 12.000 mensen in het stationskwartier, maar wonen doen er nog altijd maar 1.500. De komende jaren moet het meer een mix van wonen en werken worden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl