nieuws

EK-Korfbal in Dordrecht: korfballen op een ijsvloer

Op donderdag waren de schaatsers er nog bezig met hun rondjes, maar op zaterdag begint in de Dordtse ijshal het EK Korfbal. Aan de Sportboulevard wordt keihard gewerkt om de ijsbaan in een dag om te toveren tot korfbalveld.
"Dat klinkt gek, maar dat is het niet", zegt Joris van Mieghem, die verantwoordelijk is voor de verbouwing. "Het gebeurt in Amerika bijna elke week."

'Inpakken als een kerstcadeautje'

Als Van Mieghem vrijdagochtend vertelt over de klus die in iets meer dan een dag wordt uitgevoerd, dan klinkt het indrukwekkend.
"Gisteren waren de schaatsers hier nog bezig", legt Van Mieghem uit. "En vandaag gaan we aan de slag. We pakken de ijsbaan in, zoals je een cadeautje inpakt met Kerstmis. Daarna komt er een dikke isolatielaag bovenop en daar komt de speelvloer bovenop."
De isolatievloer bestaat uit een dikke laag tempex. Die moet voorkomen dat het vocht en de kou van het ijs naar boven kan. De hele isolerende laag die bovenop het ijs komt te liggen, is zo'n zeventien centimeter dik.

Zitten op het ijs

Niet alleen komt het korfbalveld op het ijs te staan, er worden ook tribunes op het ijs geplaatst. Er is vanaf zaterdag in totaal plek voor zo'n 4.000 toeschouwers.
Van Mieghem: "Een korfbalveld is kleiner dan een veld van het ijshockey. Dus als je het geluk hebt dat je kaartjes krijgt dichtbij het veld, dan zit je eigenlijk bovenop het ijs."
En mocht je het idee krijgen dat je het heel koud krijgt bij de wedstrijden: ook daar hoef je niet bang voor te zijn.
"We zetten de klimaatbeheersing op 18 tot 19 graden", glimlacht Van Mieghem. "Gisteren was het nog koud. Maar nu kan je inmiddels al langzaam je jas uittrekken."
Het EK Korfbal is van 22 oktober tot en met 30 oktober. Eerder werd in de Dordtse ijshal het EK Shorttrack gehouden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl