nieuws

Rotterdamse zorgt voor facebookrel over roken in de rij

Een simpel Facebook-bericht van de Rotterdamse Artemis Westenberg over roken in pretpark de Efteling heeft gezorgd voor een storm van kritiek. Het bericht, waarin ze oproept om roken te verbieden in de wachtrij van het pretpark, leverde rond de 50.000 reacties op. En die waren allemaal verre van positief.
In de reacties wordt Westenberg onder andere een azijnpisser, zeikwijf en een zeur genoemd. En andere reacties gaan nog veel verder. Kortom, haar oproep heeft nogal wat losgemaakt.
"Veel mensen vallen me persoonlijk aan", zegt Westenberg een paar dagen nadat de storm van kritiek is losgebarsten. "Dat moeten ze zelf weten. Rokers voelen zich nogal aangevallen als je ze vraagt te stoppen met roken als er kinderen bij zijn. Maar zo gek is dat toch niet, want je rookt toch ook niet op een schoolplein."
Op Facebook vertelt Westenberg dat ze deze week naar het Brabantse pretpark is geweest en dat ze zich ergerde aan de rokers in de rij. "Als je een uur in de rij moet wachten voor een attractie, kan je moeilijk even verderop gaan staan. Dan ben je je plek kwijt. Je kan dan vragen of die mensen hun peuk uitmaken, maar dat levert soms ook vervelende reacties op."
Westenberg zegt dat ze snapt dat het vervelend is voor een verstokte roker als ze het drie kwartier of een uur zonder hun sigaret moeten doen. "Maar aan de andere kant; ik kan niet kiezen of ik wel of niet ademhaal."
De Efteling heeft niet persoonlijk gereageerd op de oproep van Westenburg, maar op Omroep Brabant hebben ze gezegd dat ze wel serieus naar het probleem willen kijken. "Het is namelijk niet zo dat iedereen negatief reageerde", zegt Westenberg verder. "Er zijn dus zat mensen die het met me eens zijn."