nieuws

Voorlopig geen vluchtelingenopvang in Hoeksche Waard

© archief
Het opvangcentrum voor vluchtelingen in de Hoeksche Waard komt er voorlopig niet. De vijf gemeenten op het Zuid-Hollandse eiland waren op zoek naar een geschikte locatie, maar het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft gezegd dat er voorlopig geen opvang nodig is.
Volgens Piet van Leenen, wethouder in Oud-Beijerland, is het plan niet definitief van de baan, maar gaat het voorlopig wel in de koelkast. De verminderde vraag naar opvang hangt samen met de teruggelopen toestroom van asielzoekers vanwege het EU-akkoord met Turkije.
In de opvang zouden tweehonderd vluchtelingen komen. Er moesten allerlei soorten asielzoekers gehuisvest worden: van mensen die pas in Nederland zijn, tot mensen die al een verblijfvergunning hebben gekregen.
De gemeente hield in aanloop naar de komst van het opvangcentrum meerdere bijeenkomsten voor bewoners. Zij mochten meedenken over een geschikte plek.
Eerder deze week werd al bekend dat de Hoeksche Waard minder statushouders hoeft op te vangen. In die regio hoeft komende zes maanden voor nog maar 67 mensen een huis te worden gevonden.