JEUGDZORG

Actie in de jeugdzorg: 'Eigenlijk is er sprake van een nationale crisis'

(ter illustratie)
(ter illustratie) © Rijnmond
"Jongeren in een depressie die van de Erasmusbrug dreigen te springen, kunnen soms pas na een jaar in gesprek met een hulpverlener. Zo erg is het nu." Het is een van de redenen waarom de Rotterdamse jeugdhulpverlener Jennifer Cirpici dinsdag actievoert op het Malieveld in Den Haag. Duizenden mensen worden verwacht.
De situatie in de jeugdzorg is al jaren erbarmelijk, zegt Cirpici, die zelf werkt als praktijkondersteuner bij een huisarts, bij vier verschillende praktijken. Zij springt in als mensen moeten worden doorverwezen moeten naar specialisten, bij problemen als diabetes, hart- en vaatziekten of psychische problemen. "Wat ik vooral merk is dat kinderen die naar me toekomen voor hulp niet terecht kunnen bij specialisten. Er is geen plek voor ze of ze komen een jaar op een wachtlijst te staan."
Volgens Cirpici nemen de kinderen die problemen de rest van hun leven mee. "Zij worden ook volwassen. Ook dan komen ze in de knel. Ze zijn werkloos, komen in de criminaliteit of komen in een stukgelopen relatie omdat jeugdtrauma's niet zijn verwerkt. Het wordt een groot probleem dat iedereen zal raken. Nationaal is het eigenlijk een crisis."

Bezuiniging

Onlangs trok een arbitragecommissie de conclusie dat structureel extra geld moet worden uitgetrokken voor de jeugdzorg. Het nieuwe kabinet heeft voorgenomen om dit jaar 100 miljoen euro te bezuinigen op de jeugdzorg en de komende jaren 500 miljoen euro structureel. "Dat is heel frustrerend", moppert Ciripici. "Als er nu kinderen naar me toekomen die betere hulp nodig hebben, ben ik urenlang bezig om een plekje voor hen te vinden. Dat hakt er ook bij ons in. Kinderen die in een acute depressie zitten, kunnen soms pas over een jaar terecht. Dat kan echt niet."
Cirpici wijst erop dat het in andere delen van de jeugdzorg ook niet goed gaat. Ook bij de Jeugdbescherming en Veilig Thuis, de opvolger van het Meldpunt Kindermishandeling, spelen deze problemen. "Je hoort dat de mensen daar met de handen in het haar zitten. Mensen gaan gewoon weg en er is sprake van een hoog ziekteverzuim."

Eigen bijdrage

Wat een bijkomend probleem is dat mensen ook nog om een eigen bijdrage gevraagd gaan worden, terwijl het nu nog gratis is. Cirpici verwacht dat daardoor meer mensen met problemen ervoor kiezen om geen hulp te zoeken.
Cirpici gaat dinsdagmiddag ook naar het Malieveld. Naast de werkdruk en wachtlijsten wordt ook actie gevoerd voor een betere cao (Cirpici: "Ik val daar niet onder, maar ik vind het wel belangrijk dat mijn collega's goed betaald krijgen").
Staatssecretaris Maarten van Ooijen zal de mensen te woord staan. "Ik hoop vooral op erkenning van de problemen voor ons én de gezinnen", zegt Cirpici. "Geen valse beloftes en een aankondiging van een onderzoek. We weten het probleem al, maar we willen een oplossing. Het gaat ook van generatie op generatie. We zien nu ouders die zelf ook in de jeugdzorg hebben gezeten en er niet over nadenken om hulp te zoeken omdat ze zelf niet goed geholpen zijn door de jeugdzorg."