nieuws

Vondst van de Vrijdag: Obama-mia!

Op 8 november is het zover: de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. Er is in Nederland zo veel aandacht voor dat je bijna zou denken dat het – ook – een Nederlandse aangelegenheid is, maar het gaat toch echt om de Amerikáánse presidentsverkiezingen.
Al heeft Nederland met de muzikale montage van Lucky TV laatst een fraaie bijdrage geleverd aan het mediacircus van Trump en Clinton. Naar aanleiding van dit alles heeft muzikale voddenman Roland Vonk eens zitten grasduinen in wat er zoal is gezongen over vorige presidenten en over vorige verkiezingen.
Zo zijn er heel fijne – satirische – liedjes gemaakt door Capitol Steps, uit Washington. Capitol Steps is in 1981 ontstaan als een soort artistieke uitlaatklep van mensen die voor de Senaat werkten en die het politieke bedrijf van binnenuit kenden.
Ze gingen liedjes en sketches schrijven over wat ze om zich heen zagen gebeuren en ze gingen daarmee het podium op, op kleine schaal. Gaandeweg is Capitol Steps zelf een soort instituutje geworden, met als resultaat onder meer een hele serie lp’s en cd’s. Er is ook een periode geweest waarin je wekelijks een nieuw satirisch lied kon downloaden van de site van Capitol Steps.
Tegenwoordig maakt de club uit Washington twee keer per jaar een uitgebreider podcast-programma, eentje op de nationale feestdag van 4 juli en eentje op oudejaarsdag.
Verder: bijzondere blues- en gospel-liedjes over Amerikaanse presidenten zijn door de Nederlandse onderwijzer Guido van Rijn verzameld op een fraaie serie cd’s op het Agram-label. Ook uit die hoek een paar liedjes. En wat losse vondsten van internet.
1. OBAMA-MIA – CAPITOL STEPS (2008)
2. BARACK OBAMA TRAIN – LARRY SHANNON HARGROVE (2008)
3. OBAMA BOUND – HERB GELLER (zang Robbie Smith) (2008)
4. IMAGINE … A WALK ON THE WILD SIDE – GEORGE BUSH JR
5. AIN’T NO SURPLUS, NOW IT’S GONE – CAPITOL STEPS