GEHANDICAPTEN

Wachten, wachten, wachten: Kees (63) zoekt al anderhalf jaar oplaadplaats voor scootmobiel

Kees Markus met kat Gizmo in zijn flat
Kees Markus met kat Gizmo in zijn flat © Rijnmond
"Kijk, dit is de groenstrook. Als de gemeente Rotterdam hier zo'n groengekleurde stalling maakt en Woonstad trekt de stroom vanuit het gebouw er naar toe, dan heb je een oplaadplek voor meerdere scootmobielen."
Cornelis Meijer wijst naar een groenstrook naast de seniorenflat van Woonstad aan de Dreischorstraat in Rotterdam-Charlois. Cornelis heeft geen scootmobiel. "Nog niet, maar ik ben er binnenkort wel aan toe. Ik wandel nog. Om de veertig meter moet ik even stoppen. Moet ik even bijtanken. Dus die scootmobiel komt er wel."
Kees Markus in zijn scootmobiel in Charlois
Even later komt Kees Markus met zijn scootmobiel aangereden. Kees parkeert zijn 'bolide' naast de ingang en stapt over in een kleiner model, die er al geparkeerd stond. "Die grote past niet in de lift. Deze kleine heb ik in bruikleen van iemand. Zo kom ik tenminste boven."
Zo gezegd, zo gedaan. We, Kees op de scootmobiel en ik staand, passen net in de lift. De 700 kilogram laadvermogen is voldoende. Even later staan we op de vierde verdieping. Aan het einde van de gang woont Kees. Met zijn scootmobiel rijdt hij tot aan de voordeur. Daar stapt hij naar binnen. Het gaat moeizaam.
Kees woont 34 jaar in de flat, met de katten Gizmo en Panda. Zeventien jaar zit de elektromonteur inmiddels thuis. De oorzaak: een bacterie die beide voeten van de suikerpatiënt aantastte. Hij heeft speciale schoenen. Tot vier jaar geleden hobbelde Kees Markus nog achter de rollator. Dat gaat nu alleen nog binnenshuis.
Een nieuwe knie is de oplossing. Maar een wond op de wreef, die door de suikerproblematiek maar moeilijk geneest, heeft een operatie tegengehouden. "Toen kwam corona en werden alle knie- en heupoperaties minder urgent omdat alle bedden bezet werden door met name coronapatiënten", zegt Kees.
Kees Markus parkeert zijn scootmobiel. De grasstrook ernaast is van de gemeente.
Kees Markus parkeert zijn scootmobiel. De grasstrook ernaast is van de gemeente. © Rijnmond
In de tussentijd heeft hij zelf een scootmobiel gekocht. Wachten op de gemeente had volgens hem geen zin, omdat één van de eisen een oplaadplek zou zijn. "Ik zag hobbels. Een soort kip en ei-verhaal", vervolgt de Rotterdammer. "Ik ben afhankelijk van Woonstad en de gemeente."
Woonstad zegt dat in de flat geen afzonderlijke ruimte is waar een oplaadplek kan worden geplaatst. De wooncorporatie moet daarbij ook rekening houden met brandgevaar. De gemeente Rotterdam heeft zijn verzoek in eerste instantie geweigerd. De bezwaarprocedure loopt laat de woordvoerder van CDA-wethouder Eskes weten. Markus: "Er is hier een mevrouw van de gemeente geweest die ook die kleine scootmobiel zag. Die heb ik in bruikleen, maar ze heeft er van gemaakt dat ik twee scootmobielen heb."
De grote scootmobiel staat naast de ingang van de flat. Met alle risico's van dien. Al één keer hebben onverlaten geprobeerd om zijn vervoermiddel te stelen. "Een monteur heeft alle kapotgemaakte bedrading vervangen", weet Kees nog.
Kees Markus heeft scootmobiel 1 geparkeerd en stapt over in scootmobiel 2 (voorgrond).
Kees Markus heeft scootmobiel 1 geparkeerd en stapt over in scootmobiel 2 (voorgrond). © Rijnmond
Een alternatief is aanwezig binnen een straal van 100 meter. In de naastgelegen flat in de Zierikzeestraat - ook eigendom van Woonstad - staat de scootmobielruimte nagenoeg leeg, blijkt uit foto's die Kees Markus daar heeft gemaakt. "Maar daar mag ik niet staan omdat ik niet in die flat woon. In die scootmobielruimte staan wel de elektrische fietsen. Dat snap ik dan ook niet. Als je als corporatie zo principieel bent, dan horen die fietsen daar ook niet te staan."
Kees probeerde het ook nog even bij de buren van zorgcentrum Slingedael. Dat heeft ook niets opgeleverd. Hij hoopt inmiddels op een wonder. Ondertussen slikt hij veel paracetamol om de pijn te verzachten. "Het voorjaar staat voor de deur. Ik wil er wel op uit, naar Blijdorp of de Oude Maas. Maar dan moet ik wel met die grote scootmobiel kunnen rijden. Die heeft meer inhoud. Eropuit kunnen is ook een stuk vrijheid. Daar wil ik best voor betalen. Nu die oplaadplek nog."

Reactie Woonstad

Woonstad zegt dat parkeren in de nabijgelegen Zierikzeeflat niet kan. In een recent verleden was daar veel overlast. Die is nu verleden tijd, maar aan de bewoners van de flat is beloofd dat alleen zij van de ruimte kunnen maken.
Ook is het gebruiken van de groenstrook niet wenselijk. "Die plek ligt buiten het zicht en is daardoor gevoelig voor vandalisme", legt de woordvoerder uit. "Maar we beginnen wel een onderzoek om te kijken of bij de huidige plek waar meneer Markus zijn scootmobiel neerzet een stopcontact kan worden gemaakt."
Kees is blij met die stap van Woonstad. "Maar we zijn wel anderhalf jaar bezig. Eerst zien, dan geloven", besluit hij.
Verhuizen is voor Kees geen optie. Ergens anders gaat hij bijna het dubbele betalen, ook al is het nog sociale huur. Dan blijft te weinig geld over om van te leven. Volgens een inventarisatie hebben tien mensen in de flat van Kees een scootmobiel. Voor allen zou een externe oplaadplek een oplossing zijn.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl