OEKRAÏNE

Ook in de Hoeksche Waard wordt gelet op ontwikkelingen rond het graan

Bas Blok
Bas Blok © Jacco van Giessen
Tussen de suikerbieten, sperziebonen, uien en aardappelen speelt graan slechts een relatief kleine rol in de Hoeksche Waard. Maar met een schuin oog wordt naar de oorlog in Oekraïne gekeken, aangezien dat land ook wel 'de graanschuur van Europa' wordt genoemd. Als er geen of minder graan uit Oekraïne komt, doet dat de vraag om hier te verbouwen stijgen.
De volgende graanoogst is pas in juli en augustus, dus het is nog de vraag of de graanprijs dan nog steeds zo hoog is. Maar momenteel schiet die door het dak, aan gezien er nauwelijks tot geen graan meer uit Oekraïne komt - één van de grootste graanproducenten ter wereld. Bas Blok is akkerbouwer in Oud-Beijerland en voorzitter van LTO Noord, afdeling Hoeksche Waard. "Het is natuurlijk speculatieve handel, maar er zijn heel veel mensen die hier een boterham aan willen verdienen", vertelt hij.
Maar vooropgesteld zegt hij: "Laten we hopen dat de oorlog snel overgaat. Het is dan natuurlijk de vraag of ze in Oekraïne en Rusland weer op tijd kunnen gaan zaaien. Dan zakt de prijs ook misschien wel weer."
Bekijk hieronder het volledige interview met boer Bas Blok.
Boer Bas Blok vertelt over graanproductie

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl