OEKRAÏNE

Johan Kruijthoff brengt groente en fruit naar Pools-Oekraïense grens: 'Het is hier dramatisch'

Johan Kruijthoff
Johan Kruijthoff © Rijnmond
Met een enorme lading groente en fruit is Johan Kruijthoff begin deze week richting Pools-Oekraïense grens gereden. Wat hij daar ziet, laat de Mijnsheerenlander niet onberoerd. Een onafgebroken stroom Oekraïners, vooral vrouwen en kinderen, probeert nog altijd het land te verlaten. De situatie is dramatisch, zegt hij. "Je durft de mensen bijna niet aan te kijken."
Aan het eind van deze dinsdagmidddag heeft Kruijthoff het grensgebied achter zich gelaten. Eerder op de dag kwam hij aan bij de grens tussen Polen en Oekraïne, waar hij onder meer het zaterdag in Mijnsheerenland massaal ingezamelde groente en fruit uitdeelde. "En ik heb wat geholpen met spullen en papieren bij de douane, omdat ik ook Pools spreek", voegt hij toe.
De sfeer bij de grens laat hem niet onberoerd. "Je ziet vooral moeders met kinderen. Het is dramatisch. Ik wist het dat zo zou zijn, maar dit wil je niet zien. Ze worden uiteraard heel barmhartig onthaald door de Polen, krijgen allemaal eten en drinken, en gaan direct bussen in. Maar je durft de mensen bijna niet aan te kijken. Ze hebben iets heel ergs meegemaakt en moeten hun vaderland ontvluchten."

'Het blijft maar doorgaan'

De handelaar in landbouwmachines zag het dinsdag met eigen ogen: de mensenstroom bij de grens kent maar geen einde. "Ik heb honderden touringcars gezien. De mensen worden daarmee naar grote hallen gebracht. Vanuit heel Europa worden de vluchtelingen daarna opgehaald. Ik zag bussen uit Italië, Denemarken, Nederland. Dat blijft doorgaan en dat gaat goed, maar ik hoop wel dat we de stroom met z'n allen nog aankunnen."
Maandagochtend kreeg Kruijthoff een appje van een bekende. Drie personen zouden opgehaald worden bij de grens tussen Polen en Oekraïne, maar het transport ging niet door: wist hij toevallig een oplossing? Het antwoord was ja. "Ik moest toch naar Polen, dus dacht: dan neem ik het groente en fruit mee en laat ik daarna maar gelijk doorrijden naar Oost-Polen, dan neem ik op de terugweg die mensen mee. Het gaat om een oma, een moeder en een zoon. Ze komen uit Donetsk. Ik heb nog niet gevraagd hoe ze hier uiteindelijk gekomen zijn, ik ga ervanuit met de trein."
Het drietal krijgt onderdak in Strijen. Bij de grens werd Kruijthoff nog aangeklampt door een andere vrouw met de vraag of zij, samen met haar twee kinderen, álsjeblieft ook mee mocht. "Maar we zaten vol. Had ik het vooraf geweten, dan hadden we een grotere auto meegenomen."
Hij heeft het nummer van de vrouw genoteerd en doet een oproep: "Als er mensen zijn die haar naar Leiden willen brengen, neem dan contact met me op. Ik heb ook het nummer van de persoon die haar in Leiden onderdak zal bieden."

Financiële middelen

Na zijn grote hulpactie begin maart, waarbij op de dijk voor zijn boerderij in Mijnsheerenland tientallen auto's stonden om hulpgoederen af te geven die hij later die week naar Polen bracht, peinst Kruijthoff er niet over om gas terug te nemen. "We kunnen niet stoppen", vindt hij. "Als we de mogelijkheid hebben om te helpen, dan moeten we dat doen. En gelukkig werk ik in onze bedrijven samen met andere mensen die ook taken kunnen overnemen."
Wel heeft hij nog een duidelijke wens: graag zou hij steun krijgen van Giro555. "Voor nog wat extra financiële middelen. Want wij krijgen spullen op bepaalde plekken én komen in Midden-Oekraïne. Maar ja, een vrachtwagen van Rotterdam naar het gebied kost 4000 euro. We hebben meer centjes nodig."