nieuws

Meer overlast in centrum Rotterdam vanwege 24-uurshoreca

Met meer vergunningen voor 24uurshoreca in de binnenstad van Rotterdam neemt ook de overlast toe. Dat merken de wijkagenten in het centrum.
In het uitgaansgebied van de Witte de Withstraat tot de Nieuwe Binnenweg heeft het merendeel van de horecazaken een 24-uursvergunning. Vier clubs in dat deel van het centrum zijn tot 10.00 uur 's ochtends open.
Dat trekt niet alleen uitgaanspubliek uit deze regio naar de stad, maar ook mensen uit andere provincies. Dat zorgt voor meer overlast tot in de vroege uurtjes, vertelt wijkagent Marco Smit aan verslaggever Maikel Coomans, die een rondje met hem meeliep maandagochtend.

Bedelaars en drugsdealers

De overlast in het centrum komt niet alleen door uitgaanspubliek. Er lopen 's nachts ook mensen rond die eigenlijk in de opvang horen. "Zij bedelen bij de terrassen en dat gaat van 's avonds tot 's ochtends door. Met dat gebedelde geld kopen ze weer drugs, dus dat trekt dealers aan", vertelt Smit.
Tijdens zijn rondje door het centrum komt wijkagent Smit veel bekende gezichten tegen. Zo struint er maandagochtend een bedelaar door de uitgaansstraten die daar regelmatig rondgaat. De politie kan hem alleen aanhouden als hij een strafbaar feit pleegt. "Dat kan alleen als hij hinderlijk bedelt en weer achter mensen aan gaat lopen, zoals hij vaker doet", zegt Smit.

Volgens Smit is het "water naar de zee dragen". Sommige mensen met psychische problemen hoeven niet verplicht binnen te blijven en dus zwerven die 's nachts door de stad. "Het is ook aan de zorg om hier een oplossing voor te vinden, want het aanhouden en boetes geven helpt bij dit soort mensen niet."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl