nieuws

Britse premier May is bang voor crisis

Vlag Groot Brittannië
Vlag Groot Brittannië
De Britse premier Theresa May is bang voor een ,,volledige constitutionele crisis'' in Groot-Brittannië en Noord-Ierland als gevolg van het brexit-referendum. Als Noord-Ierland, Wales en Schotland de Engelsen niet willen volgen bij het verlaten van de Europese Unie, is
Londen in last.
Schotland heeft het wapen voor een andere koers al klaarliggen: een referendum om zich van Groot-Brittannië los te maken. Om te voorkomen dat Edinburgh zo'n volksraadpleging houdt en dat Wales en Noord-Ierland dat voorbeeld volgen, heeft ze de leiders van de drie staten uitgenodigd maandag te komen praten.
In Engeland en Wales koos een kleine meerderheid in het referendum op 23 juni voor het verlaten van de EU. De Schotten en Noord-Ieren waren tegen. May heeft haar drie collega-premiers om te beginnen een directe lijn met
minister Davis aangeboden, de man die brexit leidt. Wales, Schotland en Noord-Ierland mogen van haar rechtstreeks meepraten over het verlaten van de unie.
Verder biedt de premier een forum aan waarin alle vier de staten in gelijke mate kunnen meepraten over hoe brexit moet verlopen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl