nieuws

Geen salafistenschool in pand Rotterdam-Zuid

Er komt geen salafistenschool in het oude ROC-pand aan de Vorkstraat in Rotterdam-Zuid. De eigenaren uit Qatar hebben laten weten het pand van de hand te willen doen, schrijft burgemeester Aboutaleb aan de gemeenteraad.
Rotterdam heeft de financiers van de school uit Qatar kunnen overtuigen van de plannen af te zien. De stad kreeg daarbij hulp van het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Nederlandse ambassade in Qatar.

Veel commotie

''Deze situatie heeft heel veel commotie tot gevolg gehad'', zei Aboutaleb maandagavond op Radio Rijnmond.
''Ik denk dat het goed is om ons te realiseren dat we de afgelopen jaren behoorlijk geïnvesteerd hebben in wat wij noemen de weerbaarheid van de stad en dat we ontwikkelingen als deze gegeven de huidige omstandigheden sowieso niet goed kunnen gebruiken.''
''Er is een goed evenwicht in Rotterdam en dat willen we voorlopig even zo houden'', besluit de burgemeester.

Extremistische islam

De Arabieren hadden het pand voor 1,7 miljoen euro gekocht. Omwonenden waren vanaf het begin bang voor de komst van een 'extremistische' salafistenschool.
In gesprekken met de gemeente hebben de financiers uit Qatar laten weten dat het niet de bedoeling was onrust in Rotterdam te veroorzaken en dat ze de ontstane situatie betreuren. Ze hebben aangegeven het pand aan de gemeente of een andere partij te willen verkopen.
De organisatie benadrukt bovendien een liefdadigheidsorganisatie te zijn en heeft zich onlangs in een verklaring uitgesproken tegen terrorisme, schrijft Aboutaleb in de brief aan de raad.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl