nieuws

Rotterdamse CDA-coryfee Van der Heijden stapt met vrouw uit leven

Voormalig CDA-Kamerlid en raadslid Frans Jozef van der Heijden is afgelopen vrijdag op 78-jarige leeftijd overleden. Hij is volgens zijn familie samen met zijn vrouw uit het leven gestapt.
Dat meldt het AD. Dinsdag wordt in de krant een rouwadvertentie gepubliceerd door de nabestaanden. Het Rotterdamse echtpaar heeft zelf de tekst voor de advertentie geschreven:
''De discussie over zelfgekozen levenseinde staat nog steeds in het teken van de vraag of mensen, die menen dat zij hun leven hebben voltooid, dat leven ook mogen beëindigen'', staat in de rouwadvertentie. Beiden waren terminaal ziek.
''Meest voor de hand ligt de vraag of mensen, die menen, dat hun leven in groot lijden en last dreigt te eindigen (o.m. door ernstig aangetaste zorg), dat leven ook mogen beëindigen nu ze nog niet al te zeer lijden en in last voor zichzelf en anderen verkeren.''

Rotterdam

Van der Heijden werd in 1970 raadslid in Rotterdam en verruilde de gemeentepolitiek vanaf 1978 voor de provinciale en landelijke politiek.
Hij was zestien jaar kamerlid en keerde toen terug naar het Rotterdamse stadhuis. Daar was hij lid van de commissie die onderzoek deed naar het declaratiegedrag van oud-burgemeester Bram Peper.
Van der Heijden had ook diverse bestuursfuncties. Zo was hij voorzitter van het Rotterdams Philharmonisch Orkest en RTV Rijnmond. De raad van commissarissen van RTV Rijnmond heeft een in memoriam geschreven over de overleden politicus.

Gonnie van der Heijden

Ook zijn vrouw Gonnie was actief in de politiek. Zij was lid van de wijkraad en het dagelijks bestuur van de deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek.
Partijgenoot Sjaak van der Tak, tegenwoordig burgemeester van het Westland en destijds wethouder in Rotterdam, spreekt van een kenmerkend besluit van een ruimdenkend en kleurrijk echtpaar. Van der Heijden herinnert hij zich als "een gentleman'' met een scherpe mening. "Hij was een man die niet losliet als hij eenmaal iets vond."
Deze manier om zelf zijn leven te beëindigen is niet in lijn met het CDA-standpunt. Maar wat Van der Tak betreft "zet het aan tot nadenken".

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl