nieuws

Rotterdams koppel twijfelde lang over laten klonen hond

Wie weleens bij snackbar de Eekhoorn in het Kralingse Bos is geweest, moet de Amerikaanse buldog Joep gekend hebben. Joep is vorige winter overleden, maar zijn baasjes hebben hem laten klonen in Zuid-Korea. De 'kopie' hebben ze Pipo de Kloon genoemd.
"Hebbie Joep opgegraven?" vragen klanten 'verbaasd aan Pup en Hans Willemse van de Eekhoorn. Pipo is slanker dan de oude Joep op het laatst was, maar verder lijken ze als twee druppels water op elkaar. En niet alleen van buiten. "Het lijkt wel alsof zijn geheugen mee gekopieerd is," vertelt Hans, die nog iedere dag verrast wordt door de frappante gelijkenissen tussen de honden.
Pup en Hans Willemse werden vorig jaar benaderd door BNN/VARA met de vraag om mee te werken aan een nieuw programma, waarin de omroep de discussie over klonen wil aanjagen.

'Ik heb twee keer afgebeld'

"Joep was toen ruim 12 jaar oud en had waarschijnlijk niet lang meer te leven," legt Pup uit. "Ik heb erg getwijfeld en heb het wel twee keer afgebeld. Maar als ik het niet zou doen, dan zou een ander een doen. En het idee dat ik een tweede Joep zou krijgen..."
Vlak voordat Joep overleed aan longkanker werd een stukje huidweefsel weggehaald en opgestuurd naar een bedrijf in Zuid-Korea. Daar werd genetisch materiaal van Joep in een lege eicel gedaan, waarna de embryo in de baarmoeder van een teefje werd geplaatst. Acht weken later werd Pipo de Kloon geboren.
Pup Willemse: "We waren speciaal voor het programma bij zijn geboorte in Zuid-Korea, maar hebben hem daarna zeven maanden niet meer gezien. Toen hij drie weken geleden voor het eerst hier kwam, begroette hij ons alsof hij ons kende. Ook onze andere dieren leken hem te herkennen."
Zijn vrouw vult aan: "Hij ruikt hetzelfde, snurkt hetzelfde, loopt hetzelde. Zo bizar."

'Hij staat net als Joep voor het kattenluik'

Volgens Hans heeft Pipo ook dezelfde gewoonten als zijn voorganger: "Net als Joep gaat hij iedere dag om half 5 voor het kattenluik staan omdat hij eten wil. Ik snap er niks van."
Het klonen van de hond kostte volgens Hans Willemse 100 duizend euro, een bedrag dat betaald werd door BNN/VARA: "Ik vind het het toppunt van decadentie, ik zou het er zelf nooit voor over hebben. Normaal gesproken had ik gewoon een hond uit het asiel genomen."
Hans en Pup hebben best begrip voor de kritiek die is losgebarsten. Dierenorganisaties en meerdere politieke partijen hebben hun afkeur uitgesproken over het klonen van dieren. "Iedereen mag daar een mening over hebben," reageert Hans nuchter.
En dat is ook precies de bedoeling van het programma, zegt BNN/VARA. Het programma "Klonen: wens of waanzin?" wordt vrijdagavond uitgezonden op NPO2.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl