nieuws

Meer illegale migranten ontdekt in HvH en Europoort

In de havens van Hoek van Holland en Europoort zijn dit jaar veel meer mensen betrapt die illegaal de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk wilden maken. Dat blijkt uit cijfers van de Koninklijke Marechaussee over de eerste negen maanden van dit jaar.
Van de illegale overstekers werden er 450 in Hoek van Holland aangetroffen, tegen 270 in 2015. Ook in de Europoort betrapten de marechaussee, die er wordt bijgestaan door de landmacht, fors meer illegale immigranten: 180, terwijl dat er vorig jaar slechts 10 waren.
Doordat de controles zijn opgeschroefd, lopen steeds meer mensen aan de Nederlandse kant al tegen de lamp: 78 procent tot nu toe tegen 55 procent in heel 2015.

Stijging vlakt af

Hoewel de stijging ten opzichte van vorig jaar fors is, vlakt die wel alweer af. In het eerste kwartaal was er een forse piek met 360 betrapten. Dat aantal daalde naar 270 in het tweede kwartaal en 210 in het derde kwartaal.
Albanezen vormen met 43 procent de grootste groep. De tweede groep zijn Polen, hetgeen opmerkelijk is, aangezien zij ook gewoon legaal het land binnen kunnen komen. Dat geldt ook voor Litouwers, 4 procent van de totale groep betrapten. Nog eens 4 procent komt uit Afghanistan.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl