nieuws

Oudste goud van de wereld in Dordrechts Museum

Een graf van 6500 jaar oud, met daarin blinkend gouden voorwerpen. Het is het pronkstuk van een tentoonstelling in het Dordrechts Museum over graven uit de kopertijd in de Bulgaarse stad Varna. Dordrecht heeft sinds 15 jaar een stedenband met de stad.
Het graf in het museum is een reconstructie. Het skelet is een kopie van de resten die werden aangetroffen toen het graf in de jaren '70 werd opgegraven. In de buurt van Varna werden driehonderd graven ontdekt met daarin zogenaamde grafgiften.

Hoog ontwikkelde cultuur

Naast het goud lagen in de graven gedecoreerd aardewerk, koperen werktuigen, afgodbeeldjes en wapens. Dat de stammen die leefden bij Varna goud- en kopererts konden smelten en er sieraden van konden maken, duidt op een hoog ontwikkelde cultuur.
Samensteller van de tentoonstelling, Deborah Paalman, was verbaasd over de technieken die de stammen onder de knie hadden. "Dit is ouder dan de piramides, het is ouder dan de ijsmummie ötzi, we hadden nog niet eens het schrift uitgevonden en toch konden deze mensen dit al maken."

Hoogste leider

Het graf dat in Dordrecht is tentoongesteld behoorde waarschijnlijk tot de hoogste leider van het volk, die zowel geestelijke als militaire macht had.
Zijn belangrijkste symbool van macht was een scepter, een soort strijdbijl met een houten heft, waar gouden versieringen om waren bevestigd. Ook had hij verschillende gouden armbanden, een mantel met gouden applicaties en zelfs een gouden peniskoker.
De tentoonstelling in het Dordrechts Museum wordt donderdag geopend en is vanaf vrijdag toegankelijk voor publiek.
Over twee weken start in de Dordtse zusterstad Varna een tentoonstelling met opgravingen uit de Gouden Eeuw van Dordrecht.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl