nieuws

'Moord in de tramremise' en andere vergeten verhalen

Nooit eerder gepubliceerde foto's uit het Rotterdamse politiearchief zijn de basis voor het boek 'Kommer en Kwel in Rotterdam - moord, doodslag en andere misdrijven 1904 -1940' van historicus Frank van Riet.
De foto's zijn gemaakt door de fotografische dienst van de Rotterdamse politie. Vanaf het begin van de vorige eeuw wordt de politiefotograaf naar de locatie van een misdrijf geroepen om foto's te maken.
De glasnegatieven worden in het archief opgeborgen, afdrukken van de foto's gaan in boeken. Het grootste gedeelte van de glasnegatieven is inmiddels vernietigd, de fotoboeken zijn overgedragen aan de Historische Commissie van de politieenheid Rotterdam.
Fotoboeken
Frank van Riet mag de foto's gebruiken voor zijn boek Kommer en Kwel in Rotterdam. Het is niet makkelijk om de verhalen bij de foto's te vinden. In de fotoboeken staan alleen data en straatnamen bij de foto's.
Toch lukt het Van Riet zo'n 55 verhalen boven water te krijgen. 'Moord in de tramremise' bijvoorbeeld. Op de foto uit oktober 1917 ligt een man in een plas bloed. De locatie is de tramremise aan de Oostzeedijk in Rotterdam.

Nachtwaker

Het slachtoffer is de 40-jarige nachtwaker J. van der Voorde. Het blijkt te gaan om een roof. Het gaat de daders om de opbrengsten van de tramconducteurs die in de remise achter slot en grendel liggen. De nachtwaker is omgebracht met een wisselijzer.

Bleeke Tonia

Het onderzoek naar de daders komt in een stroomversnelling als bij de politie bekend wordt dat 'Bleeke Tonia uit de Zandstraatbuurt veel losgeld heeft. De 23-jarige Antionia Smits, een publieke vrouw, ontkent meermalen maar legt uiteindelijk toch een bekentenis af.
Ze noemt de namen van Leendert Hofman en Jan Leeflang. De twee schuiven elkaar de schuld van het ombrengen van de nachtwaker in de schoenen. Uiteindelijk worden ze allebei tot twintig jaar cel veroordeeld. In hoger beroep wordt de straf verlaagd tot vijftien jaar.
Meer verhalen over de criminaliteit in de periode 1904 - 1940 in Rotterdam in het boek 'Kommer en Kwel in Rotterdam'.