nieuws

Vergeten Verhalen: kapitein Keuchenius

Kapitein Keuchenius is één van de mariniers die strijd om de Maasbruggen in de meidagen van 1940. Bij de Maasbruggen in Rotterdam houden de mariniers van 10 tot 14 mei dapper stand tegen de Duitsers.
Keuchenius is één van hen. Zijn jas en pet zijn kort geleden geschonken aan
. Kapitein J.J.A. Keuchenius is in de meidagen van 1940 commandant van het marinedepot in de gevorderde meisjes HBS aan de Meckelenburglaan in Kralingen.
In dat depot zijn zo'n 600 man aanwezig. Het gaat om 150 mariniers, van wie 90 rekruten. Rekruten zijn burgers die opgeleid worden tot soldaat. De overige 450 man zijn dienstplichtigen, van wie er 300 op 8 en 9 mei zijn opgekomen.
Ongetraind
Als de Duitsers al zijn geland op 10 mei, geven vier geoefende mariniers hen een spoedcursus geweerschieten, bajonetvechten en handgranaten werpen.
Kapitein Keuchenius probeert op maandag 13 mei met zijn mannen via de Rederijstraat de Maasbruggen te bereiken. Dat wordt gezien door een Duits verkenningsvliegtuig.

Doden en gewonden

Het gevolg is afschuwelijk. De Duitsers vallen met een mortiervuur vanaf het Noordereiland aan en doden enkele mariniers. Ook vallen er verschillende gewonden. Keuchenius staakt de actie en trekt zich met zijn mannen terug.
Artilleriesteun vanuit Kralingen komt eigenlijk te laat. Het Noordereiland wordt nog wel bestookt, maar de brug kan niet meer worden veroverd. Op dinsdag 14 mei volgt het bombardement op Rotterdam waarna de wapens worden neergelegd.
Kapitein Keuchenius wordt eervol ontslagen. In het Rotterdamsch Nieuwsblad van 16 juli 1940 staat: "Bij besluit van generaal major Varstens, daartoe gemachtigd door den bevelhebber der Duitse Weermacht in Nederland, is met ingang van 15 dezer eervol ontslag verleend aan J.J.A. kapitein Keuchenius".
Na de bevrijding treedt hij weer toe tot het leger. In 1947 speelt Keuchenius een belangrijke rol als hij wordt uitgezonden naar de Balkanlanden. De Griekse regering heeft een klacht ingediend bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.
In Griekenland is in 1946 een burgeroorlog gaande tussen communisische rebellen en de regering. Het land beschuldigt haar buurlanden Albanie, Bulgarije en Joegoslavie ervan de communisten te steunen.

Luitenant-kolonel

De Verenigde Naties stelt een comité samen dat de zaak gaat onderzoeken. In dat comité neemt namens Nederland onder andere (inmiddels bevorderd) luitenant-kolonel der mariniers J.J.A. Keuchenius plaats.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl