LONGREAD

Dreißig mal Trauner: 30 vragen aan jarige Gernot Trauner, de stille Feyenoord-revelatie

Dreißig mal Trauner
Dreißig mal Trauner © Rijnmond
In Linz werd exact dertig jaar geleden een van Feyenoords beste aankopen van de laatste jaren geboren: Gernot Trauner. We legden het stille en enigszins saaie feestvarken dertig vragen voor en we spraken met zijn ontdekker in Oostenrijk. "Hij was zo timide dat het z'n carrière had kunnen kosten."
Toen Gernot Trauner half december aanschoof bij Voetbal International voor een lang eindejaarsinterview wist verslaggever Martijn Krabbendam niet hoe snel hij met de anekdote moest beginnen, waarin de Oostenrijkse verdediger zichzelf als Sinterklaas had verkleed. Met mijter en staf verraste Trauner eerst zijn eigen gezin, daarna dat van zijn buurman en Feyenoords fysiotherapeut Stefan van Meenen. Veel spannender wordt het niet in het leven van de centrale verdediger, die vandaag zijn dertigste verjaardag viert.
Grootse plannen heeft Trauner dan ook niet vandaag. Misschien gaat hij naar Diergaarde Blijdorp, waar hij met zijn vrouw en drie kinderen een jaarabonnement heeft. Speciale wensen heeft hij ook niet. "Gewoon gezond blijven."
Zelf weet hij ook wel dat hij geen excentrieke praatjesmaker is. "Mensen mogen mij saai vinden. Geen enkel probleem. Ik probeer altijd rustig te blijven, zowel thuis als op het veld."
In dertig vragen proberen wij de dertig-jarige Trauner wat beter te leren kennen. Zo houdt hij van oliebollen en de Nederlandse fietspaden, en begrijpt hij niet waarom in ons land zo weinig hondenbezitters zakjes gebruiken om de poep van hun hond op te ruimen. Het is een van de spaarzame ergernissen van Trauner, die fluitend door het leven gaat in Rotterdam.
In Oostenrijk had niet iedereen oog voor dat stille 14-jarige mannetje van de Football Academy Linz (FAL). Als verdedigende middenvelder werd hij vaak overstemd door meer aanwezige teamgenoten. Maar Willi Schuldes zag al snel potentie in de toen nog blonde Gernot. Schuldes was hoofd jeugdopleiding in Linz en later ook trainer van de Onder 17 en Onder 19 elftallen. En bij ieder team maakte hij Trauner aanvoerder. " Gernot was direct mijn favoriete speler. Hij zag alles zo snel en was bij iedereen geliefd. Mijn ideale aanvoerder. Ook bij de nationale jeugdelftallen zou hij later die aanvoerdersband dragen."
Schuldes kan gezien worden als de ontdekker van Gernot Trauner, een bijzonder kereltje. Waar ieder talent van de jeugdopleiding een jaar extra kreeg om in vijf jaar de middelbare school af te ronden, vonden zijn ouders dat niet nodig. Gernot volgde de normale route en was slim genoeg om zoals de meeste leeftijdsgenoten in vier jaar zijn diploma te halen. Op school gedroeg hij zich niet anders dan op het veld. Gedisciplineerd deed hij wat hem werd gevraagd.
"Als puber gedroeg hij zich al heel volwassen", herinnert Schuldes zich. "Enorm taakbewust. Vriendelijk voor iedereen." Onder leiding van Schuldes wordt FAL Onder 17 landskampioen, de enige landstitel uit de carrière van Trauner. Op dat moment wordt de verdediger ook basisspeler in alle vertegenwoordigende jeugdelftallen van Oostenrijk. Tijdens het Jeugd-EK van 2010 is hij de enige Oostenrijker, die wordt opgenomen in het elftal van het toernooi. Schuldes: "Dat was heel bijzonder. Niet een speler van Red Bull Salzburg, Rapid of Austria Wien werd verkozen, maar een talent van het bescheiden Linz."
De 18-jarige Gernot Trauner (met haar) scoort op het EK
Toch was Trauner nooit helemaal onomstreden. Iedereen erkende zijn voetbalkwaliteiten, maar steeds vaker plaatste men vraagtekens bij zijn leiderscapaciteiten. "Hij was zo timide dat het z'n carrière had kunnen kosten", zegt Schuldes. "Oorspronkelijk speelde hij ook vaak als verdedigende middenvelder, maar steeds vaker werd hij in het centrum van de verdediger opgesteld. En zeker op die positie moet je communiceren. Maar Gernot sprak niet vaak genoeg en lachte vrijwel nooit."
Schuldes bedacht een manier op dat op te lossen. Iedere maandagochtend begon de week met een mop van Trauner. Tegenover de volledige groep moest hij een grap vertellen. "Gernot was echt bloednerveus daarvoor, zeker de eerste weken. Hij vond het helemaal niks. Maar hij groeide in zijn rol als leider. Steeds vaker durfde hij zijn mond open te trekken en in het eerste elftal van LASK Linz werd hij echt een leider. Ik ben heel trots op hem", vertelt Schuldes, zelf inmiddels hoofd jeugdopleiding van Rapid Wien.

Laatbloeier

Pas op 29-jarige leeftijd begint Trauner aan zijn eerste buitenlandse avontuur. Bernard Schuiteman, een van Feyenoords nieuwe scouten, woont zelf op een steenworp afstand van Wenen en kent de Oostenrijkse competitie als geen ander. LASK Linz vraagt iets meer dan een miljoen euro voor Trauner, al snel zou blijken dat dit een koopje zou zijn.
"Ja, ik ben zelf gedeeltelijk ook wel verbaasd over mijn prestaties hier", vertelt Trauner. "Ik had niet verwacht dat ik zo snel in de basis zou staan en dat iedereen mij zo enorm waardeert. Dus je kan wel stellen dat ik een laatbloeier ben. Dat komt ook omdat ik op jonge leeftijd twee keer zwaar geblesseerd ben geraakt. Mede daardoor ben ik niet op de gebruikelijke manier bij een club als Feyenoord beland."
Het heeft Schuldes niet verbaasd dat zijn voormalige pupil zichzelf zo snel heeft aangepast in Rotterdam. Evenmin dat-ie zo geliefd is. "Dat was in Oostenrijk ook al zo. Hij was populair onder de supporters van LASK Linz, maar hij dwong ook respect af in steden als Wenen, Salzburg en Graz. Omdat ze daar ook wisten dat hij gewoon een goed mens is. Een echte professional, die nooit iemand bewust zou blesseren bijvoorbeeld."
Liefst tien spelers ontbreken deze week in de selectie van Feyenoord wegens interlandverplichtingen. Gernot Trauner kreeg wederom geen oproep en viert zijn verjaardag thuis in Rotterdam. Vanaf de bank volgt hij de play-off voor het WK tussen Oostenrijk en Wales. "Ik begrijp niet altijd waarom ik niet bij de selectie zit. Er zijn nog meer goede spelers, die veel in de Duitse Bundesliga spelen bijvoorbeeld. Natuurlijk zou ik het geweldig vinden om nog voor m'n land te mogen spelen."
Met spelers als Alaba (Real Madrid), Hinteregger (Frankfurt), Posch (Hoffenheim) en Dragovich (Leicester City) is die kans niet heel groot, denkt Schuldes. "Bovendien heeft Gernot ook wat pech gehad in de interlands die hij speelde. Als ze zich voor het WK plaatsen, zal de bondscoach vasthouden aan deze selectie. En worden ze uitgeschakeld in de play-offs is de kans groot dat er gebouwd gaat worden aan een jongere ploeg."

Hondenpoep en oliebollen

Mocht het inderdaad bij vijf interlands blijven voor Trauner zou hij dat jammer vinden, maar niet meer dan dat. "Op en buiten het veld probeer ik altijd rustig te blijven. Het zou goed kunnen dat sommige mensen mij saai vinden. Misschien ben ik dat ook wel", lacht Trauner. Zeker als het over voetbal gaat, is hij niet de man van de gepeperde uitspraken. Trauner looft de werkwijze van Arne Slot, wil werken aan zijn linkerbeen en wint liever met 1-0 dan met 5-3. Als er andere gespreksonderwerpen worden aangesneden komt-ie verrassender uit de hoek.
"Waarom ruimt niemand hier de poep van z'n eigen hond op?"
"Kan je oliebollen alleen in december halen? M'n vrouw en ik vinden dat jammer."
"Ik hou van de Nederlandse fietspaden, die veel veiliger zijn dan in Oostenrijk."
Zijn dertigste verjaardag viert Trauner met zijn vrouw, drie kinderen en mogelijk nog wat meer vrienden en familie. Wat hij wil hebben? "Niks bijzonders. Ik hoop dat ik gezond blijf."