nieuws

Rotterdamse raad krijgt weer adviezen van jongeren

De Rotterdamse jongerenraad krijgt drie jaar na zijn opheffing een opvolger. In de Doelen was dinsdagavond de aftrap van Young010. Dat project moet leiden tot een adviesraad van dertig jongeren die begin volgend jaar aan de slag gaat.
Wethouder Eerdmans heeft op initiatief van GroenLinks afgelopen zomer jongeren tussen 18 en 23 jaar gevraagd om zich aan te melden voor Young010. Duizend jongeren hebben zich ervoor aangemeld.
In de Doelen waren enkele honderden jongeren aanwezig bij de kickoff van Young010. Veel jongeren willen graag meepraten over hun eigen toekomst.
"Ik vind het een beetje raar dat mensen die veel ouder zijn bepalen wat jongeren willen", zegt een van hen. Een ander zegt dat het goed is dat jongeren de volwassenen kunnen corrigeren, waar het om jongerenzaken gaat.
Bij de kickoff konden jongeren zichzelf alvast een beetje scholen in het politieke leven. De jongerenpartijen presenteerden zich er op een markt. Er waren ook workshops waar jongeren zichzelf leerden presenteren of over politieke kwesties van gedachten wisselden.
Eerdmans laat uit de aanmeldingen dertig echt gemotiveerde jongeren selecteren uit verschillende geledingen in Rotterdam en van verschillende opleidingen.
"Jongeren die kunnen zeggen: 'dit leeft onder jongeren in Rotterdam.' De thema's mogen ze ook zelf kiezen wat mij betreft. Er is ook niets waar ze het niet met ons over kunnen hebben. Wat dat betreft is het no-limits", aldus Eerdmans.
De komende tijd worden de duizend kandidaten op hun kwaliteiten beoordeeld. In januari volgend jaar zou de nieuwe jongeren adviesraad er moeten zijn.