nieuws

Feyenoord bekert door na ruime zege op Excelsior

Feyenoord heeft zich woensdag eenvoudig geplaatst voor de achtste finales van de KNVB-beker. De Rotterdammers rekenden in de eigen Kuip af met stadgenoot Excelsior: 4-0. Eljero Elia, Eric Botteghin, Jens Toornstra en Marko Vejinovic namen de goals voor hun rekening.
Zowel trainer Giovanni van Bronckhorst van Feyenoord als Excelsior-trainer Mitchell van der Gaag lieten enkele 'vertrouwde' namen op de bank voor het bekerduel. Zo begonnen bij de thuisploeg onder andere Eljero Elia en Lucas Woudenberg in de basis en maakten Jeffry Fortes en Milan Massop hun debuut namens de bezoekers.
Het was niet spectaculair wat beide teams tentoonspreidden in de openingsfase. Het initiatief lag bij Feyenoord, al slaagde het er lang niet in het gaatje te vinden om daadwerkelijk gevaar te stichten. Na ruim vijf minuten dook Bilal Basacikoglu wel op voor de bij Excelsior keepende Filip Kurto, maar met een soort lob wist hij de Pool niet te verschalken.
Halverwege de eerste helft kwam Feyenoord pas los en regende het kansen. Uitstekende reddingen van Kurto voorkwamen echter de voorsprong voor de Rotterdammers van Zuid, want vrije kopkansen voor Basacikoglu en Renato Tapia werden knap gekeerd. Ook schoten van Jens Toornstra en wederom Tapia troffen geen doel.

Ban gebroken

Na de thee was de ban wel snel gebroken. Eljero Elia hoefde de bal alleen maar binnen te tikken: 1-0. De buitenspeler was het eindstation van een goed uitgespeelde aanval, waarbij Rick Karsdorp de bal voor hem klaarlegde uit een voorzet van Toornstra. Kort daarna gooide Feyenoord het duel in het slot. Eric Botteghin kopte een hoekschop van Toornstra binnen: 2-0.
Ook in het restant van de wedstrijd wist Excelsior geen potten te breken en kwam Feyenoord niet meer in de problemen. Een kopbal van Hicham Faik op aangeven van Leeroy Owusu was het enige speldenprikje van de Kralingers. Een kwartier voor tijd bekroonde Toornstra zijn goede optreden met een doelpunt. Hij schoot knap binnen na een voorzet van Karsdorp.
Het slotakkoord was voor invaller Marko Vejinovic. De op een zijspoor belandde middenvelder bepaalde de eindstand met een beheerst schot op 4-0 nadat hij de bal gelukkig voor zijn voeten kreeg. In de slotfase liet Michiel Kramer het na om een vijfde goal te maken. De spits raakte de buitenkant van de paal.

Scoreverloop

1-0 47' Elia
2-0 50' Botteghin
3-0 75' Toornstra
4-0 84' Vejinovic

Opstelling Feyenoord

Jones; Karsdorp (78' Nieuwkoop), Botteghin, Van der Heijden, Woudenberg; El Ahmadi, Tapia, Toornstra (70' Vejinovic); Bilal, Kramer en Elia (63' Berghuis).

Opstelling Excelsior

Kurto; Karami, Mattheij, Massop, Owusu; Fortes, Koolwijk (72' Elbers), Faik; Pantic (78' Vermeulen), Hasselbaink en Ribeiro (78' Van Duinen).