nieuws

Boijmans voegt bijzonder tekeningenboek toe aan collectie

Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam heeft er een zeldzaam Noord-Italiaans tekeningenboek bij. Het gaat om een boek van zakagendaformaat met 48 bladen perkament. Het boekje dateert uit de eerste helft van de vijftiende eeuw.
De tekeningen zijn gemaakt door een anonieme kunstenaar. Hij legde vogels, insecten, planten en zoogdieren vast. Zo zijn er onder meer twee jachtluipaarden met halsband en ketting te zien.
Ongeveer honderd jaar later heeft een tweede kunstenaar op de nog lege bladzijden pentekeningen van landschappen, stadsgezichten en architectuur toegevoegd.

Koenigs

Het boekje heeft deel uitgemaakt van de 'Tweede Collectie Koenigs', die tot na de Tweede Wereldoorlog familiebezit is gebleven. Tussen 1982 en 2000 was de collectie in bruikleen bij Boijmans.
Na ruzie tussen het museum en de erven Koenigs is een deel van de tekeningen geveild bij Sotheby's in New York. Het Italiaanse boekje is buiten de veiling gehouden en via een tussenpersoon aangekocht van de Erven Koenigs.
Het kleine boek maakt nu deel uit van de tentoonstelling Rondom Fra Bartolommeo, die tot half januari te zien is in het Prentenkabinet van het museum.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl