KRALINGSE BOS

De één z'n dood is de ander z'n brood: omgewaaide bomen Kralingse Bos zijn paradijs voor planten en dieren

Ecoloog Olaf van Velthuijsen in het Kralingse Bos
Ecoloog Olaf van Velthuijsen in het Kralingse Bos © Rijnmond
Stormen Dudley, Eunice en Franklin hielden vorige maand flink huis. Meer dan duizend bomen in het Kralingse Bos in Rotterdam sneuvelden in de strijd. Maar de één z'n dood is de ander z'n brood: ecoloog Olaf van Velthuijsen van de gemeente Rotterdam ziet in deze dode bomen kansen voor de natuur.
Om de schade van de stormen te kunnen zien, hoef je niet ver het bos in te lopen. De één is omgeknakt, de ander ligt met wortel en al omlaag of een omgevallen boom heeft in zijn val een andere boom meegenomen. "Het ziet er best heftig uit soms, maar ecologen worden hier stiekem wel een beetje blij van. Voor de natuur is het namelijk helemaal niet verkeerd; heel veel dieren en planten profiteren hiervan."
In het Kralingse Bos is bijvoorbeeld wel de helft van de biodiversiteit afhankelijk van bomen die omgevallen en dood zijn. "Dit is een ideale plek voor zoogdieren, die zich hier mooi kunnen verstoppen en een hol kunnen graven", constateert Van Velthuijsen terwijl hij kijkt naar een omgevallen exemplaar die een andere boom heeft meegenomen. Aan wat voor dieren moeten we dan denken? "Een vos mogelijk: die heeft hier bijvoorbeeld een lekkere veilige plek." In totaal kan één omgevallen boom wel drieduizend verschillende soorten planten en dieren aantrekken, vertelt de ecoloog.
Hoewel die omgewaaide bomen dus goed zijn voor de natuur, kunnen ze niet allemaal blijven liggen. "Op een gegeven moment wil je ruimte creëren voor nieuwe bomen of voor verjonging. Ook bomen die bijvoorbeeld over de paden heen liggen moeten weg. Alles dat niet in de weg ligt en niet onveilig is, kan best blijven."
Omgewaaide bomen Kralingse Bos zijn paradijs voor planten en dieren

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl