ARMOEDE

Rotterdammers met laag inkomen krijgen energietoeslag van 800 of 200 euro

Oude radiator
Oude radiator © Erik Mclean
Tienduizenden Rotterdammers ontvangen de komende tijd energietoeslag. Deze is bedoeld als compensatie voor de stijgende energieprijzen. Het gaat om een eenmalige gift, van 800 of 200 euro. De hoogte hiervan is afhankelijk van het inkomen.
In totaal gaat het om circa 60 duizend huishoudens volgens de gemeente. 32 duizend Rotterdammers met een bijstandsuitkering ontvangen rondom aankomende dinsdag 800 euro. Na dinsdag heeft een grotere groep minimahuishoudens recht op hetzelfde bedrag, mits zij een inkomen van maximaal tien procent boven het wettelijk sociaal minimum hebben.
Rotterdammer met een inkomen tussen de tien en dertig procent boven het sociaal minimum kunnen aanspraak maken op 200 euro compensatie. Vanaf eind april kunnen zij dit zelf aanvragen via een digitaal loket van de gemeente.
Een week geleden schreven de vier grote gemeenten (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) een brief aan de Tweede Kamer. Hierin riepen zij op om 1000 euro compensatie toe te kennen aan mensen met een inkomen tot 30 procent boven het sociale minimum. Als er niets zou gebeuren, dan zouden veel huishoudens worden afgesloten van gas en elektra, schreven de gemeenten.
Het kabinet wilde echter niet verder gaan dan 800 euro, daarvoor heeft het 680 miljoen euro vrijgemaakt. Volgens de gemeente Rotterdam is dit bedrag te laag, waardoor zij nu zegt te moeten kiezen. De mensen met de laagste inkomens krijgen dus 800 euro, inwoners die daar iets boven zitten krijgen 200 euro.