NATUURHISTORISCH MUSEUM
Wie geeft de olifant, struisvogel of luiaard een stem?
Conservator Bram Langeveld vertelt bij Chris Natuurlijk over de tentoonstelling
Een bever die vertelt over wateroverlast, een luiaard die praat over mindfulness, een lieveheersbeestje aan het woord over racisme of een duif die zijn licht laat schijnen over integratie. Het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam komt met een bijzondere tentoonstelling met monologen van dieren over uitdagingen in de mensenwereld. De verhalen zijn geschreven door bekende Rotterdammers, maar ook de minder bekende Rotterdammer kan een aandeel hebben: het museum is namelijk nog op zoek naar mensen die deze stemmen willen inspreken.
Veel van wat wij als menselijke eigenschappen of gedrag beschouwen, is ook in de dierenwereld niet vreemd. Volgens Bram Langeveld, conservator van het Natuurhistorisch Museum, kunnen wij nog best wat leren van het dierenrijk. "Bij woningnood, wateroverlast en vergrijzing bijvoorbeeld denken wij dat dat menselijke, maatschappelijke thema's zijn. Maar ook veel dieren hebben hiermee te maken. Het interessante is dat sommige dieren daar hele inventieve oplossingen voor gevonden hebben, of dat het in andere gevallen juist helemaal geen issue is voor de dieren. Dat kan voor ons ook een eyeopener zijn."
Langeveld noemt als voorbeeld de woningnood. "Uit een onderzoek in Italië blijkt bijvoorbeeld dat daar dassen, boommarters, vossen en stekelvarkens samen een hol delen, terwijl dat vier behoorlijk diverse soorten zijn. Ze delen dat hol in ruimte en in tijd: elk dier heeft een eigen hoekje, maar de das slaapt bijvoorbeeld ook overdag in het hol als de boommarter op stap is en andersom. Dat is een heel inventieve woonoplossing onder die dieren."
Het museum heeft 25 dieren een stem gegeven, door 25 Rotterdammers hier een verhaal bij te laten schrijven. Zo schrijft burgemeester Ahmed Aboutaleb vanuit het perspectief van een tweestippelig lieveheersbeestje over racisme. Ernest van der Kwast schrijft over vrije seks vanuit een struisvogel en Tommy Wieringa behandelt het thema rouwverwerking vanuit de Aziatische olifant.
Mobiele opnamestudio
Die verhalen zijn een eerste stap. Nu moeten de dieren letterlijk nog een stem krijgen. Het museum rijdt daarom met een mobiele opnamestudio door Rotterdam, waarin stadsbewoners een monoloog naar keuze kunnen inspreken. De beste stemmen van mensen uit verschillende wijken worden onderdeel van de audiotentoonstelling. "Iedereen kan een stem inspreken. Het is voor ons ook best spannend. We hebben namelijk wel wat ideeën over de stemmen die we zoeken bij welk thema, maar we laten ons ook graag verrassen door verborgen talenten van Rotterdammers die we tegenkomen op straat."
De opnames zijn tot en met 17 april op diverse plekken in Rotterdam. De opnamestudio stond zaterdag bij het Poolsterplein in Rotterdam-Alexander, maar de bus trekt de komende tijd ook nog naar onder meer Charlois, Overschie, Delfshaven, Centrum, Noord en Kralingen. De tentoonstelling is vanaf 4 juni te zien in het Natuurhistorisch Museum.
Wie geeft de olifant, struisvogel of luiaard een stem?