nieuws

Personeel kolencentrale wil niet bij het afval

Het sluiten van twee van de drie energiecentrales op de Maasvlakte van energieproducent Uniper zorgt voor onrust onder de 350 personeelsleden. Er is nog geen akkoord over een sociaal plan, dat garanties moet bieden voor de 85 werknemers die mogelijk hun baan verliezen.
Uniper moet de kolencentrales sluiten omdat het stoken van kolen niet langer door de overheid wordt toegestaan. De sluiting kost zeker 65 en misschien wel 85 werknemers hun baan. De meeste ontslagen vallen bij de energiecentrale op de Maasvlakte. "Maar er is ook onzekerheid op het hoofdkantoor in Capelle aan den IJssel", aldus Ruud Cornelisse van FNV.
Het personeel heeft na een eerste stemronde het sociaal plan afgekeurd. De tweede stemronde eindigt dinsdag.

Pensioenleeftijd

De onzekerheid wordt vooral veroorzaakt door het verschuiven van de pensioengerechtigde leeftijd van 65 naar 67 jaar. In het sociaal plan is daar nog geen rekening mee gehouden.
‘’Als dat niet wordt aangepast, moeten we straks voortijdig beginnen om ons opgebouwde pensioen op te eten. Dat willen we niet,’’ zegt één van de personeelsleden, die anoniem wil blijven.
Met het oog op de toekomst wil FNV geen leeftijd in een nieuw sociaal plan. ‘’Als er in staat dat de peildatum 24 maanden voor de wettelijk vastgestelde AOW-leeftijd is, dan zou dat veel oplossen,’’ denkt Ruud Cornelisse van de vakbond. ‘’Maar het bedrijf wil nog niet zo ver gaan.’’