nieuws

Replica van VOC-schip meert aan in Rotterdam

Nederlands enige zeilende replica uit de zeventiende eeuw, De Halve Maen, is donderdag aangemeerd in Rotterdam. Het gaat om een ouderwetse driemaster, die geproduceerd is in Amerika.
"Het vaartuig is 27 jaar geleden gebouwd door een Amerikaan met Nederlandse voorouders. Hij wilde laten zien hoe het er vroeger aan toe ging", zegt gids Martin Bonne.

Henry Hudson

De Halve Maen is een replica van het schip waarmee de Engelse zeevaarder Henry Hudson in 1609 probeerde een kortere zeeroute naar China te vinden, in opdracht van de VOC.
Die vond hij niet, maar hij gooide wel als eerste Europeaan het anker uit bij een eiland, dat de Nederlanders ‘Manahatta’ (het huidige Manhattan) noemden. Bonne: "Eigenlijk heeft hij min of meer New York ontdekt".

Anekdotes

Aan het schip kleven talloze anekdotes, waar Bonne graag over vertelt. "Er werd op De Halve Maen heel zuinig gedaan met vuur. Men was als de dood dat het schip in de brand zou vliegen. Daarom waren er maar weinig kaarsjes aan boord."
De meest opmerkelijke anekdote is het wc-verhaal. Bonte: "Je moest je behoefte doen en daar was aan boord geen ruimte voor. Dus ging de bemanning op de reling zitten en liet vallen wat er moest vallen. Aan de reling zat aan één kant een touw vast. Het uiteinde lag in het water. Als je klaar was met je behoefte, haalde je dat touw omhoog. Aan het einde zat een kwastje en dat was dan je wc-papier."
De kopie van het VOC-schip is in het weekend van 28 oktober bij het Maritiem Museum in de Leuvehaven te bezichtigen.