nieuws

Reizigersclub wil toiletten op MerwedeLingelijn

Wie nu hoge nood heeft in een trein op de MerwedeLingelijn heeft pech. De treinen tussen Dordrecht en Geldermalsen hebben geen toiletten, en het lijkt erop dat ze er in de toekomst ook niet komen. 'Belachelijk' vindt het reizigersoverleg van de Drechtsteden, Alblasserwaard en Vijfheerenlanden.
De afgelopen jaren was de MerwedeLingelijn in handen van Arriva. Het bedrijf heeft ook de nieuwe vervoersconcessie in handen die per 2018 ingaat.

Nieuwe aanbesteding

Maar de reizigersorganisatie had graag gezien dat er destijds bij de nieuwe aanbesteding afspraken gemaakt zouden worden over de komst van toiletten in de trein.

“Een toilet is een basisbehoefte”, aldus voorzitter Jan Beumer van het reizigersoverleg. “Zeker voor mensen op leeftijd of mensen met een zwakke blaas kan het een belemmering zijn om het openbaar vervoer te nemen.”

Brief Provinciale Staten

De reizigersorganisatie legt zich er niet bij neer en heeft een brief geschreven aan de Provinciale Staten. Die mogen zich hier op 9 november over uitspreken.
"In 2025 is de MerwedeLingelijn het laatste traject zonder toilet. Dat is dan een 'unique selling point' voor deze regio. Maar wel erg negatief!", aldus Beumer.

Extra zitplaatsen

Arriva wijst in een schriftelijke reactie op de relatief korte afstand van de MerweLingelijn.
Het ov-bedrijf schrijft verder dat uit onderzoek is gebleken dat reizigers liever extra zitplaatsen hebben dan een toilet.
En voor diegenen die toch nog naar de wc willen: op alle grote stations langs het traject is een toiletvoorziening, aldus Arriva.