nieuws

Binnenmaas en Gorinchem komen met plan voor probleemgezinnen

De gemeenten Binnenmaas en Gorinchem werken aan een regionaal verbeterplan om te voorkomen dat probleemgezinnen in de Drechtsteden niet goed genoeg in de gaten worden gehouden. Aanleiding is de dood van twee kinderen eind vorig jaar. Hoe de plannen eruit komen te zien, is nog onbekend.
De kinderen kwamen vorig jaar om het leven in Dordrecht en Papendrecht, maar stonden ingeschreven in Binnenmaas en Gorinchem.
De 4-jarige Tygo werd vermoord door zijn vader op het Frida Katz-erf in Dordrecht en een 9 maanden oude baby werd onwel nadat ze was mishandeld op de Stellingmolen in Papendrecht.
Kritiek
De Inspectie Jeugdzorg kwam donderdag met forse kritiek op de hulpverleners die betrokken waren bij de gezinnen. Volgens de inspectie was het in beide gevallen onduidelijk welke hulpinstantie verantwoordelijk was voor de veiligheid van de kinderen.
Ook hadden de ouders in beide gevallen problemen. Hulpverleners schatten niet goed in wat de gevolgen voor de kinderen konden zijn, met alle gevolgen van dien.
Communicatie
De Dordtse wethouder Rik van der Linden is verantwoordelijk voor het jeugdbeleid in de Drechtsteden. Volgens hem is het vooral misgegaan in de communicatie tussen de hulpinstanties.
"De afstemming tussen de hulpverleners heeft niet goed gewerkt Afspraken zijn onvoldoende concreet geweest", licht hij toe. "Onder de communicatie zitten heel veel handelingsprotocollen. Het is niet een simpel belletje."
Verbeterplan
Volgens de Inspectie Jeugdzorg zijn de problemen zo groot dat het alleen zin heeft om verbeteringen in de hele regio door te voeren. Binnenmaas en Gorinchem gaan zich daarvoor inzetten, schrijven ze in een reactie.
Wethouder Van der Linden kon nog geen concrete invulling geven aan het verbeterplan dat de gemeenten willen maken. "We gaan eerst kijken wat er sinds oktober al is aangescherpt."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl