nieuws

Justitie eist 120 uur taakstraf tegen grafrover Zuiderbegraafplaats

Een man die een groot aantal vazen en kandelaars heeft gestolen van de Zuiderbegraafplaats in Rotterdam, krijgt mogelijk 120 uur taakstraf voor de diefstal. Ook eiste justitie vrijdagochtend in de rechtbank van Rotterdam een voorwaardelijke celstraf van drie maanden.
Justitie wil dat de grafrover zijn werkstraf uitvoert op de begraafplaats, waar hij prullenbakken kan legen en verwelkte bloemen kan opruimen. Meerdere gedupeerden die in de rechtszaal waren zijn daar tegen. "Hij mag daar niet meer komen!", riepen zij emotioneel.
De 49-jarige Rotterdammer was zelf niet aanwezig. Hij is onlangs opgenomen in het ziekenhuis met een longziekte.
Verslaving
De man kwam op de Zuiderbegraafplaats, omdat zijn moeder daar begraven ligt. Volgens de advocaat stal de man de spullen om zijn cocaïneverslaving te betalen. Hij is 33 jaar verslaafd geweest. Vanaf 2011 was hij clean, maar in 2015 kreeg hij een terugval.
Volgens zijn advocaat had dat te maken met ingrijpende gebeurtenissen: het overlijden van zijn ouders, het verlies van zijn woning en de diagnose COPD. Deze ernstige longziekte zou het gevolg zijn van het gebruik van chemicaliën in de bouw.
De verkoop van de koperen en bronzen grafspullen leverde steeds slechts enkele euro's of hooguit enkele tientjes op. De verdachte heeft alles bekend en heeft de politie aangewezen van welke graven hij had gestolen.
De verdachte liet tijdens de zaak in een schriftelijke verklaring weten dat hij zich schaamt en erge spijt heeft.
Emotionele schade
Tijdens de rechtszaak waren meerdere gedupeerden aanwezig. Zij gaven aan dat de diefstal vooral emotionele schade heeft veroorzaakt. Zij zijn ook boos dat de verdachte niet bij zijn eigen proces is.
Een van de gedupeerden zei over de grafroof: "Het voelde weer net alsof ik mijn kind had begraven. Koud en kil. We konden niet eens een kaarsje meer aansteken. Wat vooral erg is, is dat meneer is teruggegaan om ook de laatste kandelaar mee te nemen. Ik ben er letterlijk ziek van geworden."
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.