nieuws

Blindganger na ruim 75 jaar onder slaapkamer gevonden

Een bom uit de Tweede Wereldoorlog is na eindeloos speurwerk gevonden in de Claes de Vrieselaan in Rotterdam. Het explosief ligt op 8 meter diepte, onder een slaapkamer van een woning.
Het explosief is door een Engelse bommenwerper in 1941 gedropt. Mensen in de straat wisten dat er ergens een niet-ontplofte bom moest liggen, de vraag was alleen waar. In de tuin was -in opdracht van de gemeente Rotterdam- al gezocht door een gespecialiseerd bedrijf, maar zonder resultaat.
Eigenaar van de woning is oud-AD-journalist Jan Booister. "Later werd de slaapkamer in het souterrain onder handen genomen", zegt hij. "Er zijn ongeveer twintig gaten geboord tot zo'n tien meter diep. En vlakbij de muur met de buren was het 'bingo'. Volgens mij hebben ze staan dansen, want ze kregen een uitslag. Dus daar ligt 'ie."
500-ponder
De kans is volgens Booister het grootst dat het een 500-ponder is. "Maar er zijn door de Britten toen ook nog 250- en 1000- ponders afgeworpen, dus dat kan ook."
Het gaat om het bombardement van 1941, waarbij Britse bommenwerpers de Rotterdamse haven wilden raken. Bij slecht weer zijn er ook bommen elders neergekomen.
Binnenkort moeten er funderingswerkzaamheden in de straat worden uitgevoerd. Volgens Booister heeft de gemeente Rotterdam altijd gezegd dat alles veilig was.
"Maar ondertussen heb ik begrepen dat er geen bomexpert is die jou zwart-op-wit geeft dat die bom nooit uit zichzelf zal afgaan. Dus ik kijk er nu met een beetje andere ogen tegenaan. Die bom moet weg, dat vindt de buurt. Anders komt er een hoop stampij."
Hoe de bom wordt ontmanteld, is nog niet duidelijk. De gemeente Rotterdam gaat daar nu over nadenken.
In 1988 werd in de Bellevoystraat ook een zware bom uit de Tweede Wereldoorlog weggehaald. Daarvoor moesten toen zevenduizend mensen een dag hun huis uit.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl