OEKRAÏNE

Oekraïense hockeymeiden vinden onderdak bij club in Rotterdam: 'Hier hoeven we niet bang te zijn om te worden beschoten'

Oekraïens hockeyelftal onder de 21 jaar
Oekraïens hockeyelftal onder de 21 jaar © Roderik van Nispen
De oorlog in Oekraïne is nu ruim drie weken aan de gang en drie miljoen Oekraïners zijn inmiddels hun land ontvlucht. Onder hen het nationale meisjes hockeyelftal. De Oekraïense hockeybond had een noodoproep gedaan en de Rotterdamse hockeyclub Victoria twijfelde geen moment. Sinds een week is het clubhuis in Rotterdam-Kralingen een vluchtelingenopvang.
De groep van ongeveer twintig Oekraïense hockeysters en begeleiders is blij met het clubhuis als hun nieuwe tijdelijke thuis. De kleedkamers zijn slaapkamers met stapelbedden, de kantine is de huiskamer en in de bestuurskamer kunnen ze zich even terugtrekken. “Het voelt comfortabel en fijn. Hier hoeven we niet bang te zijn om te worden beschoten. Ook slapen we goed en worden we niet wakker gemaakt door een luchtalarm”, vertelt coach Marina Gorokhova van het junior elftal.
Oekraïense hockeymeiden worden op hockeyclub Victoria opgevangen
De meiden zijn de beste hockeyspeelsters van Oekraïne en hebben hun ouders, familie en vrienden achtergelaten. Sommigen moesten door een corridor het oorlogsgeweld ontvluchten. Volgens de coach van de Oekraïense hockeysters is er met alle ouders goed overleg geweest en hebben ze gekozen voor de veiligheid voor hun dochters.
“Dat was een moeilijke beslissing”, vertelt coach Marina. “De ouders zijn achtergebleven, niet omdat ze niet bang zijn. Ze zijn heel bang. Maar de mannen mogen het land niet uit en de echtgenotes hebben besloten om bij hun mannen te blijven.” De verantwoordelijkheid rust nu op de schouders van de coaches en de ouders vertrouwen erop dat hun dochters in Nederland goed worden opgevangen.

Bed, bad, brood en trainen voor WK

Sportclub Victoria heeft in een paar dagen van alles georganiseerd en geïmproviseerd. Van bedden en slaapspullen tot de dagelijkse catering. “Voor zo’n situatie als deze is geen draaiboek. Er is veel motivatie en veel leden bieden hun hulp aan. Dan maken veel handen licht werk”, vertelt Alexander Renner. Hij is vader van twee hockeyende dochters bij Victoria en heeft zich opgeworpen tot de coördinator van de opvang. D
De club heeft het beddengoed van een slaapwinkel gekregen, het eten wordt een paar keer per week verzorgd door een Italiaanse cateraar en in het weekend doen de leerlingen van een kookopleiding dat. Via een crowdfunding is al meer dan 26 duizend euro opgehaald.
Voor nu is het bed, bad, brood en trainen voor het WK in Zuid-Afrika. Daar willen de Oekraïense speelsters aan meedoen en door de boycot van Rusland is er een plek vrijgekomen. Op de Rotterdamse hockeyclub kunnen de meiden trainen en krijgen ze ondersteuning van Nederlandse trainers. Dat vinden ze bijzonder omdat Oekraïne een heel klein hockeyland is en Nederland juist uitblinkt op het hoogste niveau. “We profiteren van één van de beste hockeyscholen in de wereld”, zeg Iryna Kharchenko van de Oekraïense hockeybond.

Langer blijven in Rotterdam

Het verblijf in Rotterdam is een warm bad, maar de oorlog is ook van de gezichten van de meiden af te lezen. Ze maken zich zorgen over hun familie thuis. "Als ze aan het trainen zijn, zijn ze net als andere teams. Er zijn ook momenten dat ze zich afzonderen en na een belletje in huilen uitbarsten. Dat is triest en aangrijpend”, zegt Alexander Renner.
De coach van de hockeymeiden voelt zich machteloos als het gaat om de situatie in haar land en wil niet stilstaan bij een slechte afloop. Ze hoopt dat de oorlog snel voorbij is. “Laten we positief blijven en hopen dat er snel een einde aankomt en dat Oekraïne zal overwinnen. Glorie aan Oekraïne”, zegt ze.
De plannen voor na het toernooi in Zuid-Afrika zijn nog niet gemaakt. Alles hangt af van de situatie in Oekraïne. De hockeysters willen naar Rotterdam terugkeren als er in hun land nog geen vrede is. Hockeyclub Victoria heeft al toegezegd dat ze zo lang kunnen blijven als nodig is. “Laten we hopen op een vreedzame situatie in Oekraïne, maar we bereiden ons voor op een langer verblijf. Als de meiden langer blijven, dan gaan we daarvoor zorgen.”
Oekraïense hockeymeiden volgen een online training
Oekraïense hockeymeiden volgen een online training © Rijnmond