nieuws

Glurende hacker weer veroordeeld tot celstraf

Computer
Computer
De hacker die de examenfraude aan het licht bracht bij scholengemeenschap Ibn Ghaldoun, is in hoger beroep veroordeeld tot 137 dagen celstraf. De 22-jarige Rotterdammer brak in op de computers van nietsvermoedende mensen en terroriseerde zijn slachtoffers via internet.
Het gerechtshof in Den Haag veroordeelde de verdachte ook tot een voorwaardelijke celstraf van 360 dagen en een taakstraf van 240 uur, fors meer dan de 120 uur waar hij
.
De man besmette de computers van zijn slachtoffers met software waarmee hij kon inbreken.
''Door hem verspreide malware zorgde ervoor dat bij het opstarten van die computer de webcam automatisch aanging en beelden verzond naar de computer van de verdachte'', aldus het hof.

Filmpje

De hacker terroriseerde zijn slachtoffers onder meer via social media. Een meisje dat een filmpje had gemaakt waarin ze masturberend te zien was, zag dat vervolgens terug op haar eigen Facebookpagina. Daarmee heeft de man haar volgens het hof veel leed aangedaan.
Ook andere internetters waren niet veilig. De man stal wachtwoorden en gebruikte die om valse berichten te versturen via de social-media accounts van slachtoffers. Om te voorkomen dat die zouden worden verwijderd, veranderde hij bovendien de wachtwoorden van accounts.
Examenfraude
De hacker kreeg grote bekendheid toen hij de examenfraude onthulde bij Ibn Ghaldoun. De wijze waarop hij dat deed, zorgde ervoor dat iemand ten onrechte een nacht in de cel moest doorbrengen.
De verdachte koos volgens het hof ''een methode waarbij hij een gehackte computer van een ander heeft gebruikt, zodat de sporen niet direct naar hem zouden leiden.'' Daardoor stond de politie op de stoep bij de foute persoon, die nog maanden verdachte was in het onderzoek.
Streng
Het hof oordeelde streng over het leed dat de Rotterdammer zijn slachtoffers heeft aangedaan. Toch waren er ook verzachtende omstandigheden. Zo is de man verminderd toerekeningsvatbaar, omdat hij volgens experts kampt met een stoornis.
Ook weegt mee dat de hacker zijn misdrijven heeft opgebiecht. Hij gaf zelfs zaken toe waarmee de politie hem nog niet in verband had gebracht.
Ook was hij minderjarig toen hij sommige strafbare feiten pleegde.