nieuws

Slechte beursdag voor Gemalto en Beter Bed

aandelenbeurs
aandelenbeurs
Digitaal beveiliger Gemalto en beddenverkoper Beter Bed kregen vrijdag rake klappen op de beurs in Amsterdam. AEX-fonds Gemalto kwam met een winstwaarschuwing, terwijl Beter Bed bij de kleinere bedrijven op het Damrak tegenvallende kwartaalcijfers publiceerde.
De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,1 procent lager op 455,38 punten. De MidKap steeg 0,3 procent tot 659,78 punten. De graadmeters in Londen en Parijs wonnen tot 0,3 procent, terwijl Frankfurt 0,2 procent inleverde.
Gemalto verloor 8,6 procent aan beurswaarde, nadat het zijn doelstelling voor de operationele winst in 2017 had verlaagd. Bij de presentatie van de halfjaarcijfers in augustus erkende de onderneming al dat het moeilijk zou worden om het eerdere winstdoel voor volgend jaar te realiseren. Er kwamen na het winstalarm meerdere adviesverlagingen voor Gemalto.
Galapagos zakte 4,2 procent in de hoofdindex. Het biotechnologiebedrijf zette in de eerste negen maanden van het jaar fors meer omzet in de boeken dan een jaar eerder. Daarbij daalde het operationele verlies. Toch deden beleggers het aandeel in de verkoop.
Beter Bed dook bij de kleine fondsen ruim 10 procent in het rood. Hogere kosten drukten de winsten van de Brabantse beddenverkoper. Verder staan de resultaten van Beter Bed in Duitsland onder druk.
In Parijs steeg de Franse bank BNP Paribas 0,9 procent dankzij beter dan verwachte resultaten. Branchegenoot UBS won in Zürich 2,6 procent na het openen van de boeken.
In Brussel ging brouwer Anheuser-Busch InBev 4,3 procent onderuit nadat het afgelopen kwartaal minder bier aan de man wist te brengen. Verder maakte Agfa-Gevaert op de Belgische beurs een koerssprong van meer dan 4 procent na berichten over een mogelijke overname door het Duitse CompuGroup Medical.
De Deense farmaceut Novo Nordisk verloor in Kopenhagen 15 procent, na een verlaging van zijn verwachtingen voor de langere termijn.
De euro was 1,0932 dollar waard, tegen 1,0909 dollar bij het Europese slot donderdag. Amerikaanse olie werd 1,1 procent goedkoper op 49,19 dollar per vat. Brentolie zakte 1 procent naar 49,95 dollar per vat.