nieuws

Donorkinderen en ouders dagen oud-baas spermabank

Archieffoto
Archieffoto
Donorkinderen en ouders slepen de oud-directeur van spermabank het Medisch Centrum Bijdorp in Barendrecht voor de rechter. Ze willen onder meer duidelijkheid over geruchten dat hij zelf optrad als donor.
De kliniek sloot in 2009 de deuren. Dat gebeurde toen de inspectiedienst IGZ oordeelde dat de dossiers
, terwijl donorkinderen sinds 2004 het recht hebben om te weten wie hun vader is.
Sommige donormoeders vinden dat hun kinderen grote gelijknissen vertonen met de man. De oud-directeur was vrijdag zelf niet bereikbaar voor commentaar.
Screening
Ouders en kinderen klagen verder over onzorgvuldige screening van donoren. Er zouden donoren zijn van wie bekend was dat zij beperkingen hadden. Ook zou het maximale aantal van zes donorkinderen per donor zijn overschreden.
Bovendien blijken sommige donorkinderen geen volle broer en zus te zijn, terwijl ouders was beloofd dat het sperma van dezelfde donor zou worden gebruikt.
Donorkind
De families staan er niet alleen voor. Ze krijgen bij de civiele procedure hulp van Stichting Donorkind, advocaat Tim Bueters en Defence for Children.
Volgens de kinderenrechtenorganisatie gaat het om een unieke rechtszaak. Het zou de eerste keer zijn dat een spermabank wordt gedaagd vanwege kinderrechtenschendingen.