nieuws

Maasstad Ziekenhuis onderzoekt onrust binnen intensive care

Het Maasstad Ziekenhuis (archieffoto)
Het Maasstad Ziekenhuis (archieffoto)
Het Maasstad Ziekenhuis is een onderzoek gestart naar de samenwerking tussen specialisten op de intensive care. Het verplegend personeel van de afdeling maakt zich zorgen. Het conflict zou de veiligheid van patiënten in gevaar kunnen brengen.
''De afgelopen periode bereiken ons diverse signalen over onrust in jullie team'', schrijft de raad van bestuur aan de specialisten op de intensive care. ''Deze informatie is reden voor nader onderzoek omdat onze IC één team van intensivisten nodig heeft.''
Twee deskundigen analyseren de situatie in opdracht van de raad van bestuur. Naar aanleiding van hun bevindingen zal de leiding van het Maasstad Ziekenhuis mogelijk maatregelen nemen.

Rechtszaak

De verschillen van inzicht tussen de specialisten speelt volgens ingewijden al meerdere jaren. De zaak is op de spits gedreven, nadat de medisch specialisten een collega probeerden te wippen. De rechter draaide het besluit deze week echter terug.
De arts werkte al ruim twee jaar als cardioloog-intensivist in het ziekenhuis. De man wilde toetreden tot het medisch specialistisch bedrijf (msb), de club van specialisten van het Maasstad. Over dat besluit was al onenigheid tussen de verdeelde specialisten.
De arts werd toegelaten, maar hij kreeg wel een proeftijd. Kort voor het einde van die periode kreeg de man te horen dat er tal van klachten over hem waren en dat de club van specialisten niet met hem verder ging.
De club van specialisten (msb) probeerde zijn ontslag te formaliseren, maar maakte daarbij fouten. Daarop stapte de betrokken arts naar de rechter. Die draaide het ontslag terug. Ook konden volgens de rechter de klachten niet worden onderbouwd. De specialist wil weer aan het werk.

Uitspraak

Volgens ingewijden heeft de uitspraak van de rechter mogelijk gevolgen voor de specialisten die op het ontslag van de arts uit waren.
Verplegend personeel zegt tegen RTV Rijnmond dat problemen tussen specialisten ook op de werkvloer merkbaar zijn. ''De samenwerking is niet goed. Dat is ook niet goed voor patiënten.''
Reactie
Het Maasstad Ziekenhuis laat via Johan Dorresteijn, lid van de raad van bestuur, weten dat ''de term conflict sterk is uitgedrukt. We hebben met de specialisten gesproken en iedereen heeft gezegd met elkaar te kunnen samenwerken. De veiligheid van patiënten is niet in het geding.''
Het onderzoek is volgens Dorresteijn ook gericht op de toekomst van de intensive care en de samenwerking met het partnerziekenhuis, Van Weel Bethesda Ziekenhuis in Dirksland. ''En daarbij kijken we naar de veranderingen in het speelveld.''